U srpsko-mađarskoj koprodukciji (Arbos Novi Sad i Filmar Budimpešta) u ponedeljak počinje snimanje igranog filma „Snevani snegovi“ reditelja Zoltana Bičkeia.

Radnja ove istorijske drame smeštena je u davnu 1680. godinu, u doba „snevanih snegova“ što je arhaično ime decembra, u kojem nakon najezde Turaka, u pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga. U ovoj situaciji, koja liči na „kraj vremena”, odvija se drama ljudskog roda, koji nema krova nad glavom i koji ne zna kako da započne novi život. Na početku filma se trojica junaka, Dugajlija, koji se oslobodio turskog ropstva, Hromi i Jednooki, u potrazi za davno izgubljenom domovinom, jedan po jedan pojavljuju među ruševnim zidovima monumentalne opustošene Crkve, koja nema svoda. Predstoji im borba za novu životnu šansu.

Uloge u Bičkeiovom filmu glumiće: Nandor Silađi, Mikloš B. Sekelj, Friđeš Kovač, Anita Tot, Đoko Rosić, Laslo Čendeš, Janoš Merč, Pap Lajoš, Čaba Horvat, Arpad Černik, Natalija Vicei, Žolt Danielfi, Akoš Buza i drugi.

– U predvorju stvaranja za mene je presudna slutnja, vizija, slika. Ponekad u okovima zvuka, ponekad, pak same tišine. One tišine iz koje sve nastaje, koja upija u sebe i sam beskraj i beskonačno mnoštvo zvukova, iznutra prožimajući i reditelja i Panonsku niziju, u kojoj se odvija ovaj film. Ali, upravo ovim filmom valja nekako nadvladati tu samrtnu, gluvu tišinu. Uzneti se nad tim zaglušujućim mukom propadanja. Jer Bačka, opustela nakon turske najezde, odiše pravom apokaliptičnom atmosferom, „kada u više dana hoda nije bilo niti jedne žive duše”. Šta se u takvim okolnostima može učiniti? Odakle krenuti kada jedna civilizacija doživi svoj krah? Nigde krova ili „svoda“ na vidiku, samo čovek prepušten sam sebi, a treba živeti. Ovaj put ocrtan je preko moje manjine, koju izbliza znam. I njihovo višestruko opterećenje. Šta je to u nama što nas ponekad čini kadrima za stvaranje predivnog sveta, a u isti mah sklonima da vazda, do uništenja, saplićemo jedni druge? U filmu je to nacrtano bez prisustva drugih nacija kako bi sve tragedije i konflikti bili opšteljudski, a ne opterećeni međunacionalnim odnosima i problemima, rekao je o filmu reditelj Zoltan Bičkei.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari