To je brljotina da bi se izabrali kandidati koji odgovaraju nekome 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Predstavnici više strukovnih udruženja:

Srpskog arheološkog društva, Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva, Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog PEN centra, kojima se pridružila i Aleksandra Čabraja, narodni poslanik u Skupštini Srbije, upozorili su danas da se na dnevnom redu 11. vanrednog zasedanja srpskog parlamenta nalazi i sporna Zbirna lista kandidata za Nacionalni savet za kulturu, čijim bi se izglasavanjem ozvaničilo „nasilje nad zakonom koje vrše najviša izvršna i zakonodavna vlast“. Iako je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje ovu listu usvojio pre 10 meseci, uprkos protivljenju reprezentativnih umetničkih udruženja kao ovlašćenih predlagača i opozicionih poslanika, koji su još tada tražili njeno povlačenje iz procedure, ona je došla na usvajanje baš sad, kad deo opozicije bojkotuje skupštinska zasedanja. Na sajtu Skupštine Srbije objavljeno je da je dan za glasanje sutra, 14. februara.

Kako se danas čulo na konferenciji za novinare u Srpskom PEN centru, sporne su kandidature koje predlažu reprezentativna udruženja, gde je zakon prekršen zato što se Koordinacioni odbor neovlašćeno samoproglasio za predlagača i zloupotrebio pečate pojedinih udruženja, poput ULUS-a. Iako je ULUS zvanično povukao kandidaturu Dušana Ruselića, on je i dalje na Zbirnoj listi. Kandidati su predloženi nekoliko godina pre nego što je početkom februara 2019. potpisano rešenje o reprezentativnim udruženjima, što dodatno komplikuje situaciju zbog promene statusa pojedinih udruženja, od kojih neka na osnovu „reprezentativnosti“ iz 2011. stoje iza pojedinih kandidata.

Kao najdrastičniji, naveden je je slučaj Alekse Ciganovića, koji je posle izbijanja skandala zbog tajnog samoprijavljivanja podneo ostavku na mesto predsednika Društva konzervatora Srbije. Oni je ostao kandidat za člana za Nacionalni savet za kulturu, iako je Društvo konzervatora zvanično obavestilo nadležne državne institucije da ga ne podržava.

Predstavnici udruženja kažu da su u više navrata o kršenju zakonske procedure obaveštavani Ministarstvo kulture i informisanja, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije i javnost. Novinari su juče dobili kopije dokumenta o prepisci između pojedinih udruženja sa Ministarstvom kulture i parlamentom. Tome treba dodati i da se kandidaturama Živorada Ajdačića i Vladimira Logunova odmah po objavljivanu njihovih imena javno usprotivilo više umetničkih udruženja.

– To nije lista, nego brljotina da bi se izabrali kandidati koji odgovaraju nekome, a to nisu reprezentativna udruženja. Kultura je pastorče u resoru koji deli sa informisanjem i o kome se u skupštinskom odboru jedino razgovara. Kulturne teme su u skupštini zapostavljene. Ja sam o neregularnosti Zbirne liste sve obavestila, podržalo me je nekoliko kolega, ali ova tema nije atraktivna za politiku i političare. Sve što nije razvijanje transparenata za njih nije interesantno. Meni je žao što su ova pitanja skrajnuta, jer dok kultura ne bude u žarištu medija i države, neće nam biti bolje – naglasila je Aleksandra Čabraja, koja je ne samo poslanik nego i višedecenijski član Udruženja književnih prevodilaca.

Nacionalni savet za kulturu (NSK) je regulatorno stručno-savetodavno telo koje Skupštini, resornom ministarstvu i Vladi obezbeđuje stalnu stručnu podršku u očuvanju, razvoju i širenju kulture. Prema Zakonu o kulturi, ima 19 članova na period od pet godina. Po četiri člana Saveta predlažu Vlada Srbije, ustanove kulture, čiji je osnivač država, i reprezentativna udruženja. SANU i nacionalni saveti nacionalnih manjina predlažu po dva člana, dok Univerzitet umetnosti i Konferencija univerziteta Srbije predlažu po jednog kandidata.

Vlada predlog Zbirne liste utvrđuje na osnovu „inicijative nadležnog ministarstva, koje za svaku navedenu oblast kulturne delatnosti iz koje se biraju kandidati određuje ustanovu koja organizuje postupak predlaganja“. Za reprezentativna udruženja nadležan je Koordinacioni odbor, koji treba da obezbedi zastupljenost svih profila – književnog stvaralaštva i prevodilaštva, likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajna i arhitekture, muzičkog stvaralaštva, pozorišne i filmske umetnosti, umetničke igre.

To je zakonska regulativa o čijem će kršenju, kad je reč o spornoj Zbirnoj listi u skupštinskoj proceduri, „oštećena“ umetnička udruženja, kako najavljuju, da obaveste šefa Misije EU u Srbiji.

Prvom sazivu Nacionalnog saveta za kulturu, izabranom 25. maja 2011, kojim je predsedavao Mileta Prodanović, mandat je istekao 2016, kad su mu izmenama i dopunama Zakona o kulturi ograničena ovlašćenja, a za do tada volonterski rad članova odobrena naknada. Ovaj saziv će, kako je juče objašnjeno novinarima, funkcionisati do razrešenja. Osim Prodanovića u njemu su: Milica Todorović, Dušan Kovačević, Marina Nešković, Duško Paunković, Aleksandar Denić, Slobodan Vujović, Dušan Otašević, Miro Vuksanović, Egon Savin, Gordana Komad Arsenijević, Karolj Viček, Muhedin Fijuljanin, Goran Paskaljević, Isidora Žebeljan, Miroslav Mogorović, Ivana Stefanović i Žarko Dragojević.

Vlada je predlog kandidata za novi saziv NSK usvojila u avgustu 2017. godine. Zbog otpora i polemika u javnosti koje su pratili njeno usvajanje u skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje, glumac Vojislav Brajović je još sredinom aprila 2018. povukao kandidaturu. Resorni skupštinski odbor je tek danas, na 25. sednici, „registrovao“ Brajovićevo povlačenje i usvojio Ispravku Zbirne liste kandidata za članove NSK.

Ministarstvo nenadležno za falsifikate

„Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno da utvrđuje da li su dopisi ovlašćenih kandidata falsifikovani, to je u delokrugu rada nadležnog tužilaštva. Odbor za kulturu i informisanja Narodne skupštine usvojio je Zbirnu listu kandidata na svojoj sednici u aprilu 2018, po tada važećoj listi reprezentativnih udruženja. Takođe napominjemo da je za usvajanje Zbirne liste nadležan Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Republike Srbije“. Ovo je komentar Ministarstva kulture na sve juče izrečene kritike i upozorenja više umetničkih udruženja da će, ukoliko se Zbirna lista ne povuče iz skupštine procedure, novi saziv NSK biti „nelegalan, nereprezentativan“ i neće moći da obavlja svoj posao regulatornog tela. U odgovorima na pitanja Danasa, u Ministarstvu podsećaju da su „članom 16 Zakona o kulturi, određeni ovlašćeni predlagači kandidata za članove NSK, koji su svoje predloge dostavili Ministarstvu, koje ih je shodno svojim zakonskim ovlašćenjima prosledilo Narodnoj skupštini republike Srbije u formi Zbirne liste kandidata za članove NSK“. „Što se tiče četiri kandidata NSK, čiji postupak izbora organizuje Koordinacioni odbor umetničkih udruženja, Ministarstvo je 23. marta 2018. primilo dopis Koordinacionog odbora reprezentativnih udruženja Srbije u kome su nam dostavili predloge kandidata i nakon toga iste kandidate uvrstilo u Zbirnu listu“, kažu u vladinom resoru za kulturu.

Predloženi kandidati

– Kandidati Vlade Srbije za novi saziv NSK su: diplomirani dramaturg Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić. Ustanove kulture, čiji je osnivač Republika, predložile su kao kandidate: Draganu Kovačić ili Vesnu Bašić (Narodni muzej u Beogradu), Aleksandra Stamatovića ili Nebojšu Dugalića (Narodno pozorište u Beogradu), Draganu Milunović (Narodna biblioteka Srbije), Bogdana Opačića ili Bojanu Subašić (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka). Iz reprezentativnih udruženja preloženi su: Duško Paunković ili Živorad Ajdačić, Dušan Rusalić, Ivan Ilić ili Srđan Hofman, Vladimir Logunov. Iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa kandidati su Aleksa Ciganović i Biljana Đorđević. SANU je kandidovala akademike Predraga Pipera, Tibora Varadija i Ivana Jevtića, kao i dopisnog člana Miodraga Markovića. Kandidat Saveta Univerziteta umetnosti je Olivera Stojadinović sa Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu, dok je Konferencija univerziteta Srbije predložila Čedomira Vasića. Kao predstavnici nacionalnih manjina kandidati su:Karolj Viček, Miroslav Jovičin, Vesna Milekić i Vasvija Gusinac, koja je na Zbirnoj listi zamenila Muhedina Fijuljanina, predsednika SO Sjenica, čija je kandidatura povučena zbog sukoba interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari