Albion Books nova je izdavačka kuća na ovim prostorima. Osnovana pre samo nekoliko meseci, ambiciozno ulazi na tržište knjiga u Srbiji, kaže njen osnivač i direktor Uroš Balov u razgovoru za Danas.

U nepreglednom moru domaćeg izdavaštva, kako će se vaša „ostrvska“ izdavačka kuća izboriti za svoju publiku?

– Albion Books jeste izdavačka kuća koja će akcenat staviti na ostrvske autore i naslove, jer verujemo da Velika Britanija, uz SAD, što opet znači englesko govorno područje, u ovom trenutku ima najviše da ponudi ljubiteljima knjiga. Međutim, ako pogledate naslove kojima ćemo se ubrzo predstaviti čitaocima u Srbiji, videćete da je to mnogo više od „ostrvskih“ knjiga.

„Istorija Tajne obaveštajne službe 1909-1949.“ profesora Kita Džefrija, iako govori o prvih 40 godina MI6, svakako je delo od globalnog značaja jer daje, do sada neobjavljenu, sliku sveta između, ali i tokom dva svetska rata, sve do početka Hladnog rata. Samim tim ima dosta podataka o našim prostorima, kao npr. paralelnih izveštaja koje su britanski operativci slali iz Titovog, ali i Dražinog štaba. Takođe, u jednom od izveštaja koje je Kit Džefri pronašao u arhivama MI6 govori se o tome u kojoj zemlji je Tito tražio azil 1948. Iz ove knjige ćete saznati i da li je MI6 bio umešan u ubistvo Raspućina 1916. godine, kao i da li je operacija „Embarrass“ bila sramota za službu.

Postoje li već profilisane edicije i prevodilačka imena koja će biti zaštitni znak vaše izdavačke kuće?

– Mi ćemo čitaocima u Srbiji ponuditi ekskluzivne naslove na temu istorije, politike i međunarodnih odnosa, ali i biografije i memoare značajnih istorijskih ličnosti. Pored naslova kao što su Istorija MI6, Neautorizovana autobiografija Džulijana Asanža, autobiografija J.R.R. Tolkina, tu su na npr. i memoari („A Journey“) bivšeg britanskog premijera, Tonija Blera, jednog od najdinamičnijih, ali i najkontroverznijih političkih lidera modernih vremena, u kojima ćete moći da ocenite da li ovo putovanje, koje je Bler preduzeo, predstavlja trijumf čoveka nad politikom ili politike nad čovekom.

Koje biste naslove najpre preporučili neupućenom čitaocu, a koje proverenim knjiškim sladokuscima?

– Pored „Istorija Tajne obaveštajne službe 1909-1949.“, za koju verujemo da će sa punim pravom konkurisati za izdavački poduhvat godine, Albion Books uskoro objavljuje i autobiografiju Džulijana Asanža kao jedne od najintrigantnijih osoba današnjice, za koju je sam autor rekao da je previše lična. A pravi dragulj za knjiške sladokusce će verujem biti jedina autorizovana biografija J. R. R. Tolkina, tvorca Srednje zemlje, Gospodara prstenova i Silmariliona, kako bismo na najlepši način obeležili godinu Hobita u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari