Toni Parsons gostuje na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjigaFoto: Jeff Morgan 05 / Alamy / Alamy / Profimedia

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu 2024. i 2025. godine održaće se u svom tradicinalnom prostoru na Beogradskom sajmu. Za sada je samo to izvesno, za dalje se ne zna – saopštili su juče u susretu sa novinarima organizatori Beogradskog sajama knjiga najavljući njegovo 67. izdanje koje će se održati od 19. do 27. oktobra. Pod sloganom „Reč je slobodna“, na ovogodišnjem Međunadnom sajmu knjiga u Beogradu, trebalo bi da učestvuje više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva, a Kuba je zemlja počasni gost Sajma.

Prošle godine prvi put od kad je 2002. ustavljena sajamska institucija zemlje počasnog gosta i primopredaje „Otvorene knjige“ Beogradski sajam knjiga završio se bez ove tradicije, a nije se znalo ni ko će „naslediti“ Francusku koja je 2023. bila počasni gost. Kako se juče čulo na konferenciji za novinare u Skupštini Grada Beograda, odluka da to bude Kuba doneta je „krajem prošle ili početkom ove godine“.

Povodom 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga novinarima su se juče obratili: ambasador Kube u Srbiji Rodriges Ernandes, Nataša Mihailović Vacić, sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, preredsednik Odbora i umetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga akademik Dušan Kovačević i Sanja Milić, Ljiljana Šoškić, koordinator projekta Beogradski sajam.

Toni Parsons gost 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 1
Konferencija za novinare povodom Sajma knjiga, foto: Amir Hamzagić / Nova.rs

„Osnovni izlagački koncept Beogradskog sajma knjiga ostao je nepromenjen – bazira se na predstavljanju savremene domaće i svetske izdavačke produkcije književnoj publici i široj javnostii. Standarno, u Hali 1a biće smeštne programske sale, u Hali 1 domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost, u Hali 2a: Kuba kao počasni gost Sajma, a u Hali 4 domaći i strani izdavači, državne institucije, ustanove, izdavači iz oblasti religije, distributeri, dok će se na galeriji Hale 4 naći prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga“, rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Prema njenim rečima, Beogradski sajam knjiga „jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja ne samo u Srbiji već i u regionu, koji iznova otvora nova pitanja, podstiče na razmišljanje i, što je najvažnije, podstiče na čitanje“. Pored Kube, kao zemlje počasnog gosta, najavljeni su i strani izlagači iz: Belorusije, BiH, Grčke, Italije, Irana, Konga, Maroka, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Tunisa, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore.

Gosti 67. Sajma knjiga u Beogradu trebalo bi da budu: Nataša Rogelja, slovenački antrolpolog povodom knjige „Trinaesti mesec“, Toni Parson, poznati britanski pisac bestselera. David Unger, gvatemalski pisac i prevodilac koji živi u Njujorku, a koji će u Beogradu predstaviti srpsko izdanje svog romana „Mistermajnd“ u izdanju Čigoja štampe.

Toni Parsons gost 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2
Sanja Milić, foto: Amir Hamzagić / Nova.rs

Sanja Milić predstavila je prateće programe ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga koji će imati više tematskih i jubijeskih celina.

„Program ‘Hiljadu zašto’ posvećen književnosti za decu i mlade održavaće se u 15 sati u Sali ‘Jovan Jovanović Zmaj’ i počeće susretom sa Ljubivojem Ršumovićem koji ove godine slavi 85. rođendan. Programska celina posvećena poeziji nazvana je ‘Pesme sunca’ po pesničkoj knjizi Jovana Dučića, od čijeg se rođenja navršilo 150 godina. Ti programi održavaće se u Sali ‘Vasko Popa’ od 16 sati. ‘Atlas opisan nebom’ je program nazvan po po romanu prerano preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića i biti posvećen Petrovćevom delu. U ovoj celini predstaviće se i naši pisci i gosti Sajma iz inostranstva. ‘Sumnjivo lice’ je programska celina nazvana po komediji Branislava Nušića, od čijeg rođenja se navršava 160 godina, a u njoj će biti reči o nepoverenju u prevodilaštvu i izdavaštvu“, najavila je Sanja Milić.

Dobitnici nacionalne nagrade

Ambasador Rodriges Ernandes ocenio je da je za Kubu „velika čast što kao počasni gost učestuje na Međunarodnom sajmu knjiga od velike važnosti ne samo u Srbii, nego i region, što će je dodatno približiti Srbiji i produbiti tradicionalno dobre odnose dve zemlje“. On je najavio dolazak takoreći prvog nacionalog kubanskog književnog, pesničkog i novinarskog tima koji će predvoditi ministar kulture ove latinoameričke ostrvske zemlje. Prema ambasadorovim rečima, većina gostiju sa Kube su dobitnici nacionalne nagrade za knjiženost.

Radno vreme i ulaznice

Prema najavama Ljiljane Šoškić, 67. Međunarodni sajam knjiga biće otvoren za posetioce od 10 sati 19. oktobra, svečano otvaranje je istog dana u 18 sati, do 27. oktobra. Svih devet dana Sajma radno vreme biće od 10 do 20 sati.

Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara. Porodični dani su 21 i 22 . oktobar kad cela porodica ima mogućnost ulaska na Sajam na jednu kartu od 1.000 dinara. Ulaznica za grupne posete je 250 dinara, a opšta karta za sve dane Sajma je 2.000 dinara. Parking za automobile je 200 dinara po satu. Školski dan je četvrtak 24. oktobar. Tokom Sajma knjiga održaće se i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari