Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – „Dani komedije“ u Jagodini ove godine neće raspisivati konkurs za savremeni komediografski tekst „zbog loše finansijske situacije“, potvrđeno je u Upravnom odboru festivala. „Dani komedije“ održavaju se od 1972. godine, a prvi konkurs za savremeni komediografski tekst, na srpskom jeziku pisaca iz Srbije i dijaspore, objavljen je 1973.

Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – „Dani komedije“ u Jagodini ove godine neće raspisivati konkurs za savremeni komediografski tekst „zbog loše finansijske situacije“, potvrđeno je u Upravnom odboru festivala. „Dani komedije“ održavaju se od 1972. godine, a prvi konkurs za savremeni komediografski tekst, na srpskom jeziku pisaca iz Srbije i dijaspore, objavljen je 1973. i svake godine do 1979, a zatim je obnovljen 1990. Ponovo nije raspisan 2004. i opet sada.
Sada, i kada bi se našlo novca za nagradu, žiri… kratko je vreme da se sve „valjano odradi“ jer se „Dani komedije“ održavaju tradicionalno od 20. do 27. marta, a dosadašnji konkursi raspisivani su polovinom decembra i trajali su do 1. marta, napominju u Upravnom odboru. Kad bi se sada i raspisao konkurs možda bi mogli da konkurišu autori koji imaju već napisane komade, ali bi bila nepravda prema onima koji bi ih mogli eventualno napisati da je konkurs na vreme raspisan, ocenjuju u Upravnom odboru.
U dosadašnjih 20 konkursa s više od 400 radova okušali su se mnogi naši pisci, a među nagrađenima su tekstovi Miroslava Bijelića, Zorana Ristića, Slobodana Žikića, Gradimira Mirkovića, Novice Savića, Mirjane Ojdanić, Zorana Božovića, Vesne Janković, Miroslava Mitrovića, Milana Raleta Nikolića, Ivana Panića, Predraga Trajkovića… Nagrada je iznosila oko 1.000 evra, a uslov je bio da tekst nije objavljivan ili izvođen i da autor bez naknade ustupa pravo prvog izvođenja festivalu „Dani komedije“. Bilo je godina (1975) kad žiri nije nagradio nijedan tekst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari