Tragičan kraj kralja narodne muzike 1Šaban Šaulić na nastupu u Sofiji Foto: Wikipedia/Biser Todorov

– To je jako tužna vest, velika tragedija. Da jedan zaista kralj narodne muzike završi tako. To je veliki gubitak za umetnost – rekao je u izjavi Danasu Bora Đorđević, frontmen Riblje Čorbe, povodom iznenadne smrti svog kolege, folk pevača Šabana Šaulića.

– Imao sam čast da je pevao jednu moju pesmu – „Preskočiću tarabu i jarak“, a poznavao sam ga i privatno. Bio je divan, skroman čovek, pravi prijatelj i svi smo u bendu užasno potreseni – dodao je Đorđević.

– Ne treba zaboraviti da na ikoničnom omotu albuma Plavog orkestra „Soldatski bal“, koji je jugoslovenski pop kulturni odraz čuvenog albuma Bitlsa „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, Šaban Šaulić stoji odmah pored Njegoša, što već govori dovoljno. Pored toliko dobrih pesama i harizme, treba se setiti i jednog od najboljih jugoslovenskih filmova „Sok od šljiva“ Branka Baletića iz 1981. godine gde Pavle Vuisić u čuvenoj sceni kaže Mikiju Manojloviću koji glumi menadžera Mikija Rudinskog: „Dovedi mi Šabana, ne mora da peva, nek ga samo narod gleda.“ Treća stvar koju bih pomenuo je da je on toliko prevazišao okvir muzike kojom se bavio time što se u kultnoj obradi Leta 3 „Dođi da ostarimo zajedno“ pokazalo da ta pesma stvarno deluje, kad su je oni odsvirali, kao megahit nekog velikog svetskog benda, a i spot za tu pesmu bio je neverovatno uspešan. A menadžeri koji su ga vodili na nastupe u našoj dijaspori su mi svedočili da je tamo imao status božanstva zahvaljujući neviđenoj harizmi koju je posedovao – podsetio je Zoran Panović, Danasov novinar i kolumnista, odličan poznavalac pop kulturnih fenomena.

Šaban Šaulić poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, nakon povratka sa koncerta. Bio je pevač folk muzike, muzičar i producent. U toku bogate karijere u medijima i od publike dobio je nadimak „kralj narodne muzike“.

Rođen je 6. septembra 1951. u Šapcu. Prvi album mu je izašao 1969. kada je imao samo 18 godina. Bila je to tada popularna singlica snimljena za PGP-RTB „Dajte mi utjehu“.

Do 1976. autor njegovih pesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sam je komponovao veliki broj svojih hitova, najčešće na tekst Radeta Vučkovića. Vučković je napisao pesmu „Gordana“ koju je Šaban posvetio svojoj supruzi.

Pesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“ spadaju među neke od najboljih ikad otpevanih narodnih pesama. Osim ovih pesama, veliki hitovi Šabana Šaulića su bili i „Uvenuće narcis beli“, „Sine“, „Danima te čekam“, „Sneg je opet Snežana“, „Odlaziš, odlaziš“, „Pozn’o bih te međ hiljadu žena“ i dr.

Riječki bend Let 3 obradio je njegovu pesmu „Dođi da ostarimo zajedno“ nazvavši je „Dijete u vremenu“. U drugoj sezoni serije „Ubice mog oca“ Šaban je otpevao pesmu „Nemam više nikoga“ za koju je muziku i tekst napisala Aleksandra Kovač. Koncertom u Beogradskoj areni, 6. oktobra 2018. godine obeležio je pedeset godina karijere.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti pevača Šabana Šaulića u kome se između ostalog kaže: „Šabana Šaulića bi njegov glas raskošnih boja i raspona, kao i lična harizma, proslavili u svakoj pevačkoj disciplini. Sudbina ga je pozvala da caruje u žanru u kome je tokom decenija, brojnim poklonicima darivao pregršt trenutaka plemenite sete i radosti. Odlaskom Šabana Šaulića, srpska popularna muzika i kultura, ostale su bez dela svoje duše i prepoznatljive topline njegovog nesvakidašnjeg talenta.“

Na vest o smrti kralja narodne muzike, koja se munjevito proširila regionom, u svojim svakidašnjim razgovorima, reagovali su i „obični“ ljudi, ljubitelji Šabanove muzike, poštovaoci njegovog dela. U jednom od razgovora koji se tim povodom mogao čuti juče i u javnom gradskom prevozu, posle prepričavanja anegdote o tome gde je bio viđen legendarni folker, zaključak je bio ultimativan – otišao je „najveći pevač svih vremena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari