Tragikomedija u apokaliptičnoj slici sveta: Premijera "Ribarskih svađa" na sceni "Raša Plaović" 1foto-Marijana-Janković

Narodno pozorište u Beogradu najavilo je za kraj sezone 2. jula na sceni „Raša Plaović“ premijeru komedije „Ribarske svađe“ italijanskog dramskog pisca i libretiste Karla Goldonija, a u režiji Ane Tomović. To će biti treća postavka ovog Golodonijevog komada na sceni nacionalnog teatara – prvu je pre pola veka režirao Paolo Mađeli, a drugu pre dve decenije Goran Ruškuc.

Iako su Goldonijeve „Ribarske svađe” svetsku premijeru imale na karnevalu u Veneciji 1762, u Beogradu su prvi put izvedene tek početkom aprila 1948. u tad novoosnovanom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a u režiji Bojana Stupice.

– Ova komedija u svakom vremenu dobija drugačiji odjek – 2023. more i morska obala izloženi su ekološkoj katastrofi do koje je dovela pohlepa neoliberalnog kapitalizma. Nekontrolisana upotreba plastike dovela je do ogromnog zagađenja obale i mora, a posebno morskih vrsta. Monopol velikih kompanija doveo je do toga da mali ribar nema od čega da živi. U tom smislu, u mom viđenju Goldonijeve komedije, to nije romantična, već pomalo apokaliptična slika sveta – izjavila je povodom premijere „Ribarskih svađa“ Ana Tomović, koja je u NP ranije režirala komade „Majka Hrabrost i njena deca“ i „Ronalde, razumi me“.

Ona je je zajedno sa dramaturgom Đorđem Kosićem uradila adaptaciju Goldonijevog teksta u prevodu Ive Tijardovića.

U njenom umetničkom timu su i scenograf Andreja Rondović, kostimograf Maria Marković Milojev, kompozitor Irena Popović, koreograf Andrea Kulešević…

Uloge u ovom komadu, čija glavna linija prati tragikomične dogodovštine dveju zavađenih temperamentnih ribarskih porodica, poverene su: Tamari Šustić, Jovanu Jovanoviću, Nedimu Neziroviću, Draganu Sekuliću, Teodori Dragićević, Ivi Milanović, Vučiću Peroviću, Ivani Šćepanović, Zlatiji Ivanović, Hadži Nenadu Maričiću i Branislavu Tomaševiću.

– Goldonijeva komedija karaktera „Ribarske svađe“ osvaja publiku i posle dvesta pedeset godina svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva. Svađa koja nastaje trivijalno između dve siromašne ribarske porodice koje žive jedna do druge u malom ribarskom mestu i obe imaju devojke za udaju, narasta do neslućenih dimenzija pod uticajem juga koji duva s mor, ali i tvrdih a ponosnih karaktera koji na ovom svetu nemaju ništa drugo osim svoju čast. Naravno, „Ribarske svađe“ govore i o naporima jednog činovnika da shvati u čemu je prava muka ljudi koji su se posvađali, da ih ne kažnjava i ne zatvara, već da im priđe kao čovek koji sebe lično uključuje u potragu za rešenjem. Ljudskost i empatija su jedini bedem odbrane od zla u današnjem svetu. Koliko često danas u sudskim birokratskim lavirintima nailazimo na ovako ličan pristup čoveka čoveku i razumevanje njegove muke i borbe sa egzistencijom, kao i spremnosti da se pomogne? Ta vrsta svesti o svetu u kome živimo danas, ogledaće se u scenskoj realizaciji pre svega u elementima scenografije ili ’konteksta’ gde i kada se ova univerzalna ljubavna komedija dešava – poručuje Ana Tomović, napominjući da je „u radu sa glumcima želela da ostane na tragu topline, ljubavi i ljudskosti, a pre svega jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smeh i radost kod publike“.

NP u Beogradu, u okviru programa održivosti, ovim komadom aktivira inicijativu „Zeleni teatar“ koja podrazumeva da se u proizvodnji i promociji predstave što više koristi reciklirani materijal.

Posle beogradske premijere, „Ribarske svađe“ gostovaće na Festivalu „Grad teatar“ u Budvi 8. i 9. jula na Sceni „Između crkava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari