Trajni odmor i jadranska obala Marka Požlepa 1Foto: Galeria Hestia / Promo

Izložba “Trajni odmor”, Marka Požlepa, multimedijalnog umetnika iz Slovenije biće otvorena 5. juna od 18 sati u Galeriji Hestia i trajaće do 6. oktobra najavljeno je iz ovog izlagačkog prostora.

Požlep se već jednom predstavio u galeriji Hestia sa projektom „Hogshead 733“, u vezi sa temom mora gde je ,između ostalog, publika prisustvovala nastanku bureta viskija iz trupa starog bretanskog jedrenjaka.

Ovaj put Marko Požlep inspirisan je geografski i emotivno bližom destinacijom – jadranskom obalom.

Jadranska magistrala, hiljadu kilometara legendarne ceste od Trsta do Ade Bojane, oživljena je u ovom projektu kroz skoro stotinu crteža ugljenom i video performansom.

 

Trajni odmor i jadranska obala Marka Požlepa 2
Foto Galerija Hestia /Promo

Tačnije, crteže ugljenom ne čine samo klasični crteži već i tekstovi koji poput nemog pripovedača posetioce vode na put magistralom čija je izgradnja počela 1945. godine, što označava početke ekonomskog razvoja primorskog dela bivše Jugoslavije, a posledično i početke obalnog turizma.

Razvoj turizma doneo je razne kulturološke novitete, poput „letnje terase“.

I dan danas na terasama jadranskih hotela i restorana goste zabavljaju bendovi.

Referišući se na taj fenomen, Požlep na različitim lokacijama duž magistrale uz pratnju muzičara Gašpera Piana izvodi pesme pesnika Muanisa Sinanovića koje je Piano ujedno i komponovao. Istraživanja sprovedena sa ekonomistom Igorom Feketijom, odnosno kulturološke i socioekonomske posledice izgradnje ovog važnog puta, duhovito su sažete u istraživačkim sklopovima po kojima je Sinanović napravio songove: „Jadranska magistrala”, „Dinamitni ribari”, „Hotel Haludovo”, „Nudizam”, „Gastarbajteri”, „Jadrolinija” i „Izbeglice”.

Izvedbe se snimaju i izlažu u galerijskom prostoru kao performansi kreirani za kameru.
Ovde Požlep više nije nemi pripovedač, kao u crtežima i zapisima, već postaje savremeni trubadur jugoslovenske Rute 66, kako je Feketija naziva u eseju nastalom za projekat.

“Da li se sve to uopće desilo? Ništa nije ostalo, samo jedan put, jedan film i jedan fleš“, peva Požlep ispred ruiniranog, nekad luksuznog kompleksa Haludovo na ostrvu Krku.

Otvaranje izložbe “Trajni odmor” zakazano za sredu, 5. jun 2024. u 18.00, u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9), kako podsećaju organizatori ovog događaja, idealan je trenutak da se posetioci upoznaju sa činjenicama o Jadranskoj magistrali i njenim lepotama, te da se tokom predstojećeg leta zapute u smeru juga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari