trajni odmorFoto: Galerija Hestia

U galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia, do 6.oktobra traje izložba multimedijalnog umetnika iz Slovenije, Marka Požlepa, pod nazivom “Trajni odmor” (Permanent Vacation), u produkciji galerije Cukrarne iz Ljubljane i uz podršku slovenačkog Ministarstva kulture i Gradske opštine Celje.

Ova izložba od samog otvaranja privlači veliku pažnju publike, što zbog teme, što zbog samog koncepta, te će u subotu, 27. jula u 13.00 kustoskinje galerije Hestia, Andreja Drobnjak i Neva Lukić voditi posetioce kroz ovu priču o Jadranu na jedan nesvakidašnji način.

To je, zapravo priča o izgradnji Jadranske magistrale, puta koji je uticao na izgradnju jednog društva, njegovih navika, slike o sebi koju je to društvo slalo svetu.

Na izložbi se može videti stotinak crteža ugljenom i video performans, koji oživljavaju legendarnu Jadransku magistralu kroz sedam projektnih celina: “Jadranska magistrala”, “Dinamitaši”, “Hotel Haludovo”, “Nudizam”, “Gastarbajteri”, “Jadrolinija” i “Izbeglice”.

Kustosko vođenje kroz izložbu “Trajni odmor” Marka Požlepa 1
Foto: Galerija Hestia

“Upravo ovo fragmentiranje jedne političke ideje, utopističkog ideala, na njegove kulturološke manifestacije i devijacije, pa i na simbole i posledice njegovog kraha, motivi su po kojima je pesnik Muanis Sinanović napisao pesme koje je Požlep, uz pratnju muzičara Gašpera Piana izveo duž obale Jadrana, na izabranim lokacijama. Nastanak projekta “Permanent Vacation” duguje upravo sećanju iz detinjstva na kulturni fenomen vezan za razvoj primorskog turizma, pojavu letnjih terasa hotela istočne obale Jadrana, na kojima su svirali mnogi muzički bendovi (popularni VIS-ovi)” – dodaje Andreja Drobnjak.

Pored crteža tu su i tekstovi koji posetioce vode na put magistralom čija je izgradnja počela 1945. godine, što označava početke ekonomskog razvoja primorskog dela bivše Jugoslavije, a posledično i početke obalnog turizma.

Kustosko vođenje kroz izložbu “Trajni odmor” Marka Požlepa 2
Foto: Galerija Hestia

Umetnička praksa u ovom projektu najviše proizilazi iz istraživanja i sakupljanja istorijskih materijala “Fokus moje pažnje i rada na ovoj izložbi je upravo na Jadranskoj magistrali, zbog toga što predstavlja jedan put od 1006 km od Trsta do granice između Crne Gore i Albanije, koji je otvorio različite mogućnosti, od ekonomskog razvoja do važnih socijalnih promena u vreme kad je nastao” – kaže Požlep

Izložba “Trajni odmor” u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9), može se pogledati sve do 6.oktobra, a svim zainteresovanima dostupne su grafike kao i posebno urađene majice “Jadran, volim te”

Kustosko vođenje kroz izložbu “Trajni odmor” Marka Požlepa 3
Foto: Galerija Hestia

Galerija Hestia neće raditi tokom avgusta, tako da je ovo poslednja prilika da pogledate ovu izložbu pred letnji odmor.

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9, a radno vreme galerije je od srede do subote od 12 do 18h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari