Predstava „Hipertenzija“, po tekstu i u režiji Svetislava Basare, premijerno će biti izvedena 10. aprila u Kulturnom centru Inđije. U predstavi igraju Predrag Ejdus i Branislav Trifunović. U rediteljskoj eksplikaciji nazvanoj „Traktat o pritisku i paranoji“, Basara između ostalog kaže: „Verbalni i tekstualni građanski rat između dveju Srbija vodi se već godinama u medijima sa promenjljivom ratnom srećom.

 ‘Hipertenzija’ se, kako i dolikuje pozorištu, bavi (crno) humornim i (tragi) komičim aspektima te borbe sa vetrenjačama. Pri tom se ne zadržava isključivo na savremenim srpsko-srpskim bitkama već se kroz prisećanja ražalovanog udbaša Mitra Kurdulije vraća u prošlost, u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka i ulazi u dijalog sa, sada već klasičnim delom Duška Kovačevića „Profesionalac“, pojašnjava Basara i dodaje: „Pozorište nije tu da menja realnost nego da ukazuje na stvari koje bi trebalo promeniti. Ako se pri tom nasmejemo, dobro je.“

„Proteklih sezona iskreno smo se trudili da centar kulturnih zbivanja u zemlji bar na trenutak izmaknemo iz Beograda ili Novog Sada. Nadamo se da ćemo zajedno sa Svetislavom Basarom, koji prvi put svoj komad postavlja na scenu baš u Inđiji, te Predragom Ejdusom i Banetom Trifunovićem u podeli, i ove godine imati jednu interesantnu predstavu na našem repertoaru“, reči su Saše Milivojevića, direktora Kulturnog centra Inđije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari