Traži se smena Ivone Jevtić i krivične prijave zbog malverzacija 1Foto: Dejana Majstorović

Ustanove i udruženja kulture ali i civilnog sektora burno su reagovale na objavljene rezultate gradskog Konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi.

Mnogi od njih zatražili su poništavanje konkursa i smenu gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić, jer drugu godinu zaredom milioni odlaze nepoznatim udruženjima, firmama i organizacijama koje se bave svime, samo ne kulturom, dok eminentne i uticajne ustanove i društva i ovaj put ostaju bez dinara.

Prema mišljenu Srpskog književnog društva, „sve je mutnija raspodela sve manjih sredstava koja se izdvajaju za kulturu“, te da bi „ostanak Ivone Jevtić na mestu gradske sekretarke za kulturu naneo veliku štetu kulturi grada i gradskom budžetu“, zbog čega društvo zahteva njeno hitno razrešenje.

„Novac je, s druge strane, za nejasne programe, dodeljivan i organizacijama koje ne postoje čak ni na internetu. Ponovo se, i to ne samo kada je SKD u pitanju, odlučivalo, ne na osnovu javnog interesa u kulturi, već na osnovu privatnih interesa pojedinaca i grupa“, saopštilo je SKD i dodalo da je odlukama komisija Sekretarijata za kulturu pričinjena velika šteta kulturi grada Beograda i njegovom budžetu“.

Oni navode da je „odluku i ove godine donela nepotpisana komisija, bez navedene mogućnosti prigovora, bez uputstva o mogućem pravnom osporavanju donete odluke, iako je pravo na žalbu ustavno pravo i spada u osnovna građanska prava“.

SKD napominje da drugu godinu zaredom konkursne komisije Sekretarijata za kulturu odlučuju da ne finansiraju projekte tog društva, „uprkos kontinuitetu i učestalosti događaja, značaju i bogatstvu tema, te raznovrsnosti pristupa i kvalitetu, kako učesnika tako i samih programa SKD-a. Radi se o nedvosmislenoj diskriminaciji jednog reprezentativnog udruženja i pokušaju gašenja njegovih programa“.

Shodno tome, SKD traži da Sekrerijat na sajtu grada Beograda objavi imena članova svih komisija, zapisnike sa njihovih sednica, kao i obrazloženja za svaki projekat ponaosob. Takođe, zahtevaju da uslov finansiranja iz budžeta bude najmanje trogodišnji programski kontinuitet onih koji konkurišu, čime bi se izbeglo osnivanje fantomskih organizacija, namenjenih isključivo izvlačenju para iz budžeta. Kada je u pitanju mesto sekretara za kulturi, SDK traži da se budući nosioci te funkcije bira Skupština sa liste predloga udruženja i asocijacije u kulturi sa najmanje petogodišnjim programskim kontinuitetom, saopšteno je iz tog društva.

Poništavanje rezultata konkursa i smenu gradske sekretarke zatražilo je i udruženje umetnika malog formata Frekvencija, a zajedno sa NKSS pokrenulo i internet peticiju za ostavku „nekompetentne sekretarke za kulturu“, zbog malverzacija i zloupotreba pri sprovođenju konkursa.

„Rezultati konkursa su poražavajući, a objavljeni su u dokumentu koji ne snosi pravne konsekvence jer nema zaglavlje, nema potpis odgovorne osobe. Zaista, sekretarka za kulturu nema niti relevantno umetničko niti organizaciono obrazovanje, niti je njen rad na bilo koji način preporučio za ovako visoku i izuzetno odgovornu poziciju“, navode iz Frekvencije i dodaju da je ovo „pokušaj da se zaustavi opšte rasulo i da se profesionalcima u kulturi, kako vaninstitucionalnim tako i institucionalnim, da vredno mesto koje oni moraju da zauzimaju u društvu.Zdravstvo,obrazovanje i kultura su noseći stupci svakog naroda, posebno ovako malih kakvi su Srbi. Zašto sebi jamu kopamo?“, pitaju iz Frekvencije.

Inicijativa Ne davimo Beograd otišla je korak dalje, pa osim smene Ivone Jevtić, poziva i nadležne pravosudne organe da istraže navode o zloupotrebama gradskog Konkursa za projekata u kulturi.

„Ukoliko nadležni ne preduzmu korake da se ispitaju navodi o malverzacijama na gradskom Konkursu, Inicijativa će, nakon analize, sama podneti krivične prijave“.

Iz Inicijative navode da je skriveno ko su članovi komisija, kako se oni biraju i na osnovu kojih kriterijuma su donosili odluke.

„Omogućeno je učešće organizacijama koje se kulturom uopšte ne bave ili koje su u statut unele pojam kultura neposredno pre ili čak nakon raspisivanja konkursa. Takođe, sredstva su dodeljivana organizacijama osnovanim očigledno samo za potrebe ovog konkursa, i to samo nekoliko dana pre njegovog raspisivanja”, navedeno je u saopštenju.

Kao primer, navedeno je da je u oblasti Likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura najveći iznos od 750.000 dinara dobilo “Udruženje za pomoć deci, omladini i porodici”, koje se ne bavi kulturom, a registrovano je dve nedelje pre raspisivanja Konkursa. Iako postoji duže od ovoga, organizacija “Ced Grupa” pet dana nakon raspisivanja konkursa promenila je svoju delatnost i umesto “Razvoj i afirmacija informaciono komunikacionih tehnologija, sporta i zaštite životne sredine”, upisala u registar “Podsticanje ciljeva razvoja popularizacije i edukacije u oblasti kulture”, a na Konkursu je dobila 550.000 dinara za projekat “Nesvršena sfera” – radionice oslikavanja uskršnjih jaja.

„Sredstva su osvojila i organizacije koje se, umesto kulturom, bave medicinom, marketingom, socijalnom zaštitom, sportom, preduzetništvom i drugim delatnostima. S druge strane, ostavljene bez sredstava mnoge relevantne organizacije koje su godinama gradile i stvarale savremenu umetničku scenu Beograda, a mnogima od njih je gradski konkurs jedini izvor sredstava za programe“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, na rezultate gradskog konkursa prekjuče su već reagovali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Srpski PEN centar.

Zahtevi za izbor komisija

SDK traži da se oformi komisija koja bi preispitala prigovore i ispravila počinjene greške, a koja bi bila sačinjena od osoba od ugleda u kulturnoj javnosti, biranih sa liste kandidata koje bi predlagala udruženja i asocijacije u kulturi sa najmanje petogodišnjim kontinuiranim programskim delovanjem. „Tražimo da dvostepenost postupka bude uvedena kao pravilo, a da se i prvostepene i drugostepene komisije biraju na gore naveden način“, navode iz SDK.

Suzani od Ivone

Firmi modne kreatorke Suzane Perić Gradska uprava dodelila je neverovatnih 400.000 dinara za obeležavanje 20 godina rade Suzane Perić. Na društvenim mrežama nije teško da se vidi da su pomenuta Suzana Perići gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić pijateljice i da jedna drugoj čine privatne usluge. Sve je to samo po sebi u redu, ali kakve to veze ima sa budžetom koji se puni od poreskih obveznika i na koji način će dotična Suzana Perić dati doprinos opštoj kulturnoj sferi grada, postavlja pitanje Frekvencija u svom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari