Treći dan 11. Bašta Festa: Osam ostvarenja iz 11 zemalja i gost iz Hrvatske čiji film porede sa delima Andersona i Lantimosa 1Foto: Tanja Drobnjak

Trećeg dana 11. Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, u subotu 6. jula prikazano je osam ostvarenja autora i autorki iz 11 zemalja.

Na sceni Open Air Borići publika je u programskom bloku “Erupcija subotom” mogla da vidi filmove “Niska trava” (David Gašo, Hrvatska), “Misteriozne avanture Klod Konsej” (Marie-Lola Terver, Paul Jousselin, Francuska), “Ćao, ćao, budalo” (Jasmin Baumgartner, Austrija) i “Basri & Salma u komediji bez kraja” (Khozy Rizal, Indonezija).

David Gašo, mladi reditelj iz Hrvatske, jedan je od ovogodišnjih gostiju festivala. Njegov film “Niska trava” odigrava se u rano letnje poslepodne koje započinje igrom dece u jednom mirnom naselju, dok se paralelno odigravaju i različite situacije iz života odraslih.

Treći dan 11. Bašta Festa: Osam ostvarenja iz 11 zemalja i gost iz Hrvatske čiji film porede sa delima Andersona i Lantimosa 2
foto Ružica Ristivojević

“Cijeli film je snimljen u mom rodnom kvartu u Osijeku i mislim da mi je ta nostalgična perspektiva bila dosta važna. Bilo je tri godine da nisam ljeta provodio tamo a jako sam vezan za rodni grad, pa mi je bilo dosta važno snimit film koji se odvija baš tamo, koji priziva sva ta ljeta koja sam proveo tamo kao klinac. Kritika društva je nešto što su ljudi kasnije iščitali kao sloj filma, ali mi nije nužno bila vodilja dok sam pisao scenarij”, istakao je David Gašo, čiji film kritika poredi sa delima Roja Andersona i Jorgosa Lantimosa.

U programskom bloku “U potrazi” prikazana su ostvarenja “Ključanje” (Luka Đikanović, Crna Gora, Češka), “Dim ti ulazi u oči” (Alvin Lee, SIngapur), “Bull’s Eye” (Petar Lakić, Srbija) i “Obećavam ti raj” (Morad Mostafa, Egipat, Francuska, Katar).

Crnogorski reditelj Luka Đikanović ove godine je prvi put bio na Bašta Festu. “Čuo sam mnogo lepih reči o festivalu, i cilj mi je bio da dođem ovde – aplicirao sam na otvoren poziv i drago mi je da imam mogućnost da predstavim svoj film Ključanje, koji je inspirisan istinitom pričom koja se odigrala u Hrvatskoj”, rekao je Đikanović.

Treći dan 11. Bašta Festa: Osam ostvarenja iz 11 zemalja i gost iz Hrvatske čiji film porede sa delima Andersona i Lantimosa 3
foto Ružica Ristivojević

Povodom ovogodišnjeg slogana festivala “A gde je tvoj centar?” on je rekao: “S obzirom da poslednjih godina živim u Češkoj i ja se često zapitam upravo to, gde je moj centar. Ono što je neophodno jeste razvijati što više kulturnih centara u manjim sredinama, pružati mogućnost mladima i publici iz manjih sredina da se upoznaju sa svetskim kinematografijama i drugačijim kulturama. Samo tako je moguće da se desi neka sinergija.”

U takmičarskom programu festivala ove godine na repertoaru je bilo 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja. Glavni žiri festivala čine glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri, a ove godine je to direktor fotografije Aleksandar Karaulić.

U muzičkom programu Bašta Festa ove godine nastupaju DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, i DJ Nikolu Vemića, uz tradicionalno Čola veče. Muzički program se održava na plaži Rača pored reke Drine od 23h svake noći u toku trajanja festivala.

Festival tradicionalno zatvara dugometražno ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 7. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku “Borići”, publika će imati priliku da pogleda film “Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića, koji će nakon projekcije zatvoriti festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari