Treći Vizantrop festival od 20. do 23. oktobra 1Foto: Vizantrop

Treći festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ biće održan od 20. do 23. oktobra 2021. godine u Beogradu, uz učešće autora dokumetarnih filmova iz celog sveta.

Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije koja se bave najaktuelnijim pitanjima, od ugrožavanja biodiverziteta u urbanim i ruralnim krajevima, preko građanskog aktivizma, narodne medicine koja poboljšava zdravlje zajednice i mnogo drugih tema koje su svojstvene angažovanom etno filmu.

Na repertoaru je 29 filmova koji su snimani u Španiji, Sloveniji, Češkoj, Srbiji, Engleskoj, Portugalu, Argentini, Peruu, Centralnoafričkoj Republici, Tanzaniji, Kostarici, Pakistanu, Uzbekistanu, Indiji, Kamerunu, Japanu, Holandiji i u Nemačkoj.

Filmovi su raspoređeni u četiri kategorije: jednakost i zajedništvo, nematerijalno kulturno nasleđe, studentski film i ekologija i socijalni aktivizam.

Direktor festivala Relja Pekić izjavio je agenciji Beta da će pored takmičarske i informativne kategorije na trećem izdanju Vizantrop festivala biti prikazani i specijalni programi.

„U okviru specijalnih programa predstavićemo različita udruženja koja se bave socijalno-angažovanim filmom, vizuelnom antropologijom, etnomuzikologijom i istraživanjima u oblasti srodnih društveno-humanističkih disciplina“, rekao je Pekić.

Festival će biti održan u Ustanovi kulture „Stari grad“, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari