Tri decenije Izdavačke kuće Kreativni centar 1

Izdavačka kuća Kreativni centar najavila je za 2019. proslavu trideset godina od objavljivanja svoje prve knjige koju će obeležiti projektom saradnje sa mladim umetnicima pod nazivom „Trideset kreativnih godina“.

Ovim povodom Kreativni centar će, kako je juče najavljeno, najpre angažovati studente četvrte godine modula Grafika i knjiga s Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koji će tokom iduće godine s dizajnerima ovog izdavača raditi na kreiranju različitih vizuelnih sadržaja kako bi se na praktičnim zadacima upoznali sa zahtevima i izazovima koje ova profesija nosi.

U okviru proslave planiran je i nastavak saradnje sa studentima dramaturgije s Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Prošle godine njihovi dramski tekstovi namenjeni starijim osnovcima objavljeni su u zbirci „Priče s malog odmora“. Ova izdavačka kuća u godini jubileja nastaviće rad i sa grupom studenata i apsolvenata norveškog jezika s Filološkog fakulteta u Beogradu. Prošle godine jedna takva grupa prevela je knjigu „Devojčica iz svetlucave doline“ čuvene norveške spisateljice Marije Par. Osim usavršavanja u veštini prevođenja, studenti su mogli da saznaju nešto više o procesu izdavanja knjiga, kao i da čuju komentare lektora, što se pokazalo kao veoma korisno, pa će se i ta saradnja nastaviti u 2019, što će se krunisati objavljivanjem još jednog romana za decu prevedenog sa norveškog jezika.

Osim univerzitetske saradnje Kreativni centra najavljuje i mnogobrojne događaje namenjene deci, mladima i odraslima koji rade s decom – radionice, izložbe, konkurse za pisce i ilustratore …. Zaštitni znak godišnjice, pod sloganom „Evo dobre knjige!“ uradio je Dobrosav Bob Živković, prvi ilustrator koji je radio za Kreativni centar.

„Mačka“ na početku

Ideja o osnivanju Kreativnog centra nastala je 1989, kad se retko koji domaći izdavač bavio knjigama za decu. Od prve knjige – slikovnice „Mačka“, koju je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković, Kreativni centar je do sada, sarađujući sa stotinak autora, objavio 1.200 naslova. Njegove knjige gotovo da su pretplaćene na prestižne domaće i međunarodne nagrade, kojima se odaje priznanje izdavačkim principima kojih se dosledno drži tri decenije: razvijanju dečje kreativnosti, podršci savremenim metodama vaspitanja i obrazovanja, razvijanju dobre komunikacije u porodici i društvu, ekološkoj svesti, afirmaciji domaćih pisaca, ilustratora i stručnjaka koji žele da se bave dečjim knjigama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari