Dve od tri predstave u programu „Krugovi“ na najneposredniji način tematizuju strukturu porodice – „Mrzim istinu“, autorski projekat Olivera Frljića, Teatar &TD iz Zagreba i predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“ Ivora Martinića u režiji Januša Kica, Zagrebačkog kazališta mladih iz Hrvatske, saopšteno je juče u Sterijinom pozorju u Novom Sadu na konferenciji za novinare na kojoj je Ksenija Radulović, ovogodišnja selektorka i umetnička direktorica Festivala objavila program selekcije Krugovi.

Treća predstava koju će publika moći da vidi na ovogodišnjem 57. Sterijinom pozorju koje počinje 25. maja u Novom Sadu u ovoj selekciji je predstava „Pisar Bartlbi“ Hermana Melvila u režiji Miloša Lolića, slovenačkog Mini teatra iz Ljubljane.

– „Naši očevi“ može biti široko shvaćen lajtmotiv ovogodišnjeg Festivala jer najveći deo predstava zastupljenih u selekciji Nacionalne drame i pozorišta, kao i pomenute dve predstave iz Krugova, tematizuje porodične odnose, pre svega, relacije između roditelja i dece. Motiv oca je prisutan visoko frekventno i višeznačno: često u doslovnom, biološkom smislu, ali i kroz druga određenja, a u pojedinim predstavama motiv oca se može pojavljivati ili problematizovati i putem pitanja autoritarnosti, liderskih pozicija, vlasničkih odnosa i drugo – istakla je Ksenija Radulović.

Tri pozorišna ostvarenja iz selekcije Krugovi, na formalno strukturalnom planu, na prvi pogled pružaju uvide u tri različite scenske poetike: klasični i odmereni pristup Kice, energičnost i silovitost Frljića te od svega suvišnog očišćeni, svedeni scenski rukopis Lolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari