Tribina: Poigravanja kulturom? 1Foto: Dejan Đorić

Kreativno mentorstvo i Kulturni centar Grad u utorak, 7. marta, u okviru tribine Poigravanja kulturom? organizovaće diskusiju o poziciji i ulozi kulture u društvenim transformacijama u savremenoj Srbiji.

Tribinom Poigravanja kulturom? organizatori žele da stvore prostor za “igranja” pojmom kulture u društvu Srbije iz ugla različitih disciplina, teorijskih i društvenih pozicija, ali i za tumačenja društvenih i političkih “igara” kulturom, u kojima kultura može biti prostor, sredstvo, predmet ili subjekat igre.

“Kako možemo posmatrati kulturu u savremenom društvu Srbije? Zašto je i na koji način kultura potentno polje i sredstvo društvenih distinkcija, borbi i odnosa moći? Kakvu ulogu u modelovanju društva pretpostavljaju akteri kultune scene u Srbiji? Kakvi odnosi političkih elita, kulturnih elita i građana se mogu iščitavati kroz poigravanja kulturom? Kako na te igre, strategije i borbe utiče geopolitička pozicija društva Srbije?”

U prvom delu tribine će kroz kritička kratka predavanja svoje perspektive na navedena pitanja ponuditi Ivana Spasić, sociološkinja i Branislav Dmitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti, nakon čega se očekuje diskusija, sa pitanjima i učešćem posetilaca.

Kreativno mentorstvo je jedinstveni mentorski program u Srbiji posvećen razvoju mladih stručnjaka u oblasti kulture i širenju ideje mentostva. Program povezuje talentovane, posvećene i angažovane mlade stručnjake aktivne u različitim oblastima kulture sa mentorima iz različitih struka, a u odnosu na njihove razvojne potrebe i interesovanja. Do sada je kroz program prošlo 100 učesnika, a trenutno je u toku treći ciklus programa 2016/2017 u kome učestvuje 50 mentora i mentija.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da budu aktivni učesnici diskusije u utorak, 7. marta, od 18 časova u Kulturnom centru Grad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari