Punih jedanaest dana, kao što su organizatori i najavili, Zaječar je bio kulturna i pozorišna prestonica tokom trajanja 24. Dana „Zorana Radmilovića“, koji su sinoć završeni dodelom festivalskih nagrada i predstavom „Mali princ“ u izvođenju Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u čast nagrađenih.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Jedna od najpoželjnijih glumačkih nagrada, takođe sa imenom Zorana Radmilovića, za najboljeg glumca po odluci stručnog žirija kojim je predsedavao glumac Tihomir Arsić, pripala je Branislavu Trifunoviću za ulogu Vojvode u predstavi „Strujosek“ Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Švabića, Ateljea 212 iz Beograda. U obrazloženju nagrade navodi se, pored ostalog, da je u proteklih deset – za žiri stresnih večeri, proglašeno deset dobitnika „Zoranovog brka“, ali da je i poslednje večeri festivala žiri imao odgovoran zadatak da odluči ko se svojom igrom za nijansu izdvojio.

„Žiri ovogodišnjeg festivala smatra da nagrađena uloga neguje sećanje na našeg Zorana Radmilovića, evocira uspomenu na njega i doprinosi negovanju slobode glumačkog izražavanja koju je nesebično promovisao veliki glumac u čiju čast se ovaj festival održava već četvrt veka“, stoji u obrazloženju žirija, koji su osim Tihomira Arsića činili još Nada Torlak, profesor Univerziteta „DŽon Nezbit“, katedre za kulturu i medije, i Željko Jovanović, pozorišni kritičar i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama.

Scenografija i kostimi u predstavi „Pop Ćira i pop Spira“, rađenoj u duhu poetskog realizma, uspešno su vizuelizovali formu pisanog dela Stevana Sremca, mesto koje oslikava radnju u bačkoj ravnici i vreme kojim je predstavljen belle epoque, uz prisutan kulturološki okvir. Ideja reditelja je u saglasju sa scenografom i kostimografom, a njihov rezultat je jedinstven i prepoznatljiv likovno oblikovan scenski prostor, koji daje vizuelni identitet predstavi. Ambijent koji je stvorio takvu atmosferu na sceni gde se, u spoju funkcionalnosti i estetike, i glumci i publika osećaju udobno, dao je prevagu efektnim i svedenim scenografijama kakve su one u predstavama „Bela kafa“ i „Tri klase i gospođa Nušić“ koje su takođe bile kandidati za ovu nagradu, obrazložio je žiri koji su činili Bora Dimitrijević, Nina Pogarčić i Mirko Stokić svoju odluku da nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ pripadne predstavi „Pop Ćira i pop Spira“ Malog pozorišta Duško Radović“ iz Beograda.

Nagrada publike za najbolju predstavu na festivalu pripala je komadu „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj Beogradskog dramskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari