Trijumf Olivera Frljića 1

Predstava „Zlatna vila“ posle 14 godina oživela je Prijedorski pozorišni festival nastao davne 1993. godine, u najžešćim balkanskim previranjima kada se gotovo ni para nije davala za kulturu.

Usudila su se trojica pozorišnih radnika, Dragan Topić, direktor Prijedorskog pozorišta, i glumci i reditelji Darko Cvijetić i Radenko Bilbija. Ideju su proturili kroz „Srna fest“, svojevrstan divertisman sa igranjem i pevanjem i pucanjem jer je bilo ratno vreme, i to je ovaj pitoreksni gradić u Republici Srpskoj, u vreme kad mu nije, dobio bitku za još jedan kulturni dragulj.

Nažalost, festival je stasavao do 2005. godine, kada su republičke vlasti i Ministarstvo za kulturu sa žaljenjem objavili da za ovu feštu više nema love.

Zahvaljujući upornosti današnjeg direktora Pozorišta Prijedor, Zorana Baroša, na volšeban način, kao Feniks 14 (kao da toliko godina nije tamnovao), Međunarodni pozorišni festival započeo je novi život, svojski, kao na radnoj akciji, podržan od celog ansambla, 18. aprila započeo je novi život sa željom da više nikada ne prestane. „Zlatna vila“ to obećava a činjenica da će se festival održavati bijenalno, pa će jednogodišnja pauza doneti i bolji kvalitet i veća finansijska sredstva.

Novi Prijedorski međunarodni pozorišni festival je ozbiljno koncipiran, pozvane su najbolje predstave iz bivših republika Jugoslavije Zvezdara teatra, Satiričnog teatra Kerempuh iz Zagreba, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, Gradskog pozorišta iz Podgorice, organizovani su Okrugli stolovi posle svake izvedene predstave a u pratećim manifestacijama iznenađujuće dobro posećene su i promocije autora o pozorišnim scenama i monografija o glumcima koji su zauvek otišli: Petru Kralju, Mileni Dravić, Gagi Nikoliću…

Žiri od ugleda Gordana Gadžić, glumica iz Beograda, Predrag Bjelošević, književnik iz Banjaluke, i Ivan Obrenov, pozorišni radnik.

Trijumfovao je Oliver Frljić sa predstavom „Šest likova traže autora“, Frljić je i laureat nagrade za najbolju režiju, najbolji glumci su Andrija Kuzmanović za ulogu u predstavi „Osama – kasaba u NJujorku“ i LJubiša Stevanović za ulogu Drage Ćuka u predstavi „Naši dani“.

Najbolja glumica je Sandra Dekanić za ulogu u komadu „Šest likova traže autora“, najbolja mlada glumica je Iva Ilinčić, za ulogu u „Osami…“, najbolji mladi glumac Danilo Kerkez za ulogu u predstavi „Naši dani“. Posebna nagrada za dramatizaciju teksta pripala je Kosti Peševskom i Darku Bajiću za predstavu „Osama – kasaba u NJujorku“ Zvezdara teatra iz Beograda.

Oliver Frljić, kontroverzni reditelj za koga su pro et contra, trijumfovao je sa Pirandelovim delom u kome nema ni slovo P, ali, iz razloga što je jasno progovorio o pojavi fašizma, posebno u Hrvatskoj, zbog čega je ministarka kulture Republike Hrvatske rekla javno: „Frljić više neće režirati u Hrvatskoj.“ (rođen u Travniku).

Ne(pristrasno) mislim da je najbolja predstava „Osama – kasaba u NJujorku“, ali žiri je očigledno bio impresionirala sloboda ovog majstora režije jer je kazivao šta nam to preti i šta se nadvilo nad balkanske zemlje.

Ovaj pogled na 14. Međunarodni festival pozorišta Prijedor 2019. godine, obećava sjajan back to the future, iliti povratak u budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari