Film „Zvizdan“ Dalibora Matanića trijumfovao je na 62. Pulskom festivalu, a manifestaciju je obeležio i veliki broj nagrada za srpske filmove. „Pored mene“ Stevana Filipovića dobio je Zlatnu arenu u međunarodnom programu, dok je „Ničije dete“ Vuka Ršumovića ponelo sve tri Zlatne arene u kategoriji manjinska hrvatska koprodukcija. Publika je dodelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića, a ovo ostvarenje o počecima jugoslovenske košarke dobilo je ocenu čak 4,85.

Međunarodni žiri (u čijem radu je učestvovao i reditelj Srđan Dragojević) Filipovićev film, koji je svetsku premijeru imao upravo u Pulskoj areni, proglasio je najboljim u selekciji u kojoj su se našla nagrađivana ostvarenja u Kanu, Karlovim Varima, Berlinu, i ti za „hrabro portretisanje nove generacije našeg vremena koju progone duhovi starih ideologija i strahovi prema neizvesnoj budućnosti, novim vrednostima i tehnologiji“.

„Posebno pohvaljujemo izvedbe mladih glumaca koji su s posebnim vještinama pružili umjetničku tvorevinu srednje škole kao metaforu našeg društva, nažalost, još uvijek duboko pogođenim nacionalizmom, homofobijom i klasnom diskriminacijom“, obrazložili su svoju odluku.

Čak tri Zlatne Arene pripale su filmu „Ničije dete“ Vuka Ršumovića u kategoriji manjinskih koprodukcija. Osim Arene za najbolji film („za potresan i važan film inspirisan šokantnom i istinitom pričom“), Ršumoviću je nagrada dodeljena i za režiju („za briljantan rediteljski poduhvat dodatno impresivan zbog izuzetnog rada sa decom i naturščicima“), dok je 16-ogodišnjem Denisu Muriću Zlatna Arena pripala za glumačko ostvarenje („mladi glumac koji svojom snažnom izvedbom pokriva neverovatno širok raspon egzistencijalnih i fizičkih stanja i emocija“).

Srpski film je nagrađen i u međunarodnom takmičarskom programu studentskih filmova. Kratkometražno ostvarenje Stefana Ivančića „Leto bez meseca“ osvojio je glavnu nagradu za „dramaturški uspešan i vizuelno dojmljiv prikaz detinjstva, stavljajući u prvi plan vrednosti koje lako zanemarujemo – dečiju iskrenost, jednostavnost, nevinost i saosećajnost“.

Budući da je „Zvizdan“, koji je svetsku premijeru imao na Kanskom festivalu, gde je nagrađen u selekciji Izvestan pogled, hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija (srpski koproducent je beogradska kuća SEE Film, izvršni Miroslav Mogorović, a u ostvarenju igra i Mira Banjac), srpska kinematografija može se pohvaliti i ovim uspehom.

Filmska priča o zabranjenoj ljubavi Srba i Hrvata smeštena u 1991, 2001. i 2011. godinu, nagrađena je Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film („za film koji ima sposobnost dopreti do gledaoca sa svojom porukom kroz odlično artikulisanu narativnu strukturu i originalne glumačke izvedbe“), a Mataniću je pripala i Zlatna Arena za režiju („za majstorski jednostavan, precizan i uverljiv prikaz složenih međuljudskih odnosa izazvanih tragičnim istorijskim zbivanjima“). „Zvizdan“ je poneo još četiri priznanja – za najbolju glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), za kostimografiju (Ana Savić Gecan), za najbolju sporednu mušku (Dado Ćosić) i za najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), a nagradio ga je i Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (prosečna ocena 4,46).

 U selekciji Hrvatski film nagrađeni su i: „Imena višnje“ Branka Šmita (za najbolji scenario i montažu), „Takva su pravila“ Ognjana Sviličića (za najbolju mušku ulogu – Emir Hadžihafizbegović, i za scenografiju), kao i debitantski „Ti me nosiš“ Ivone Juke, takođe koprodukcija sa Srbijom (za vizuelne efekte, muziku i kameru). Arene su poneli i: „Ljubav ili smrt“ Daniela Kušana, „Rakijaški dnevnik“ Damira Čučića i „Svinjari“ Ivana Livakovića.

U Međunarodnom programu žiri je dodelio posebno priznanje filmu „Koza“ Ivana Ostrochovskog za „pesničku studiju likova naizgled jednostavnog, ali u konačnici složenog odnosa između dve vrlo različite osobe na marginama društva“. Nagrada za najbolji kratki hrvatski film dodeljena je Marku Dugonjiću za „Malo više kiše“, dok je Pulicom najmlađa nagradila „Nevidljivi dečak“.

Od 18. jula ukupno je prikazano oko 130 filmova u 12 programskih celina, a održano je i više od 20 stručnih događaja za filmske profesionalce, uz radionice, izložbe i muzičke nastupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari