Trodnevni festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ onlajn, od 28. do 30. septembra 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan

Trodnevni festival dokumentarnog filma – „Evropska saradnja: filmska priča“, koji Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno organizuje povodom Dana evropske teritorijalne saradnje, ove godine će, posle bioskopskog izdanja u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, biti održan i onlajn, od 28. do 30. septembra.

Filmovi će biti prikazivani u terminu od 20 do 23 časova, preko linka: https://srbijaueu.rs/repertoar/# i biće dostupni svima, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Prvog dana festivala, 28. septembra, biće prikazan film „Blizanci satkani od sna“, rediteljskog tandema Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

Na repertoaru su 29. septembra film „Bugarski san“, bosanskog autora Srđana Šarenca, i 30. septembra dokumentarno ostvarenje „U međuvremenu, na planeti zemlji“, švedskog reditelja Karla Olsona.

Dan evropske saradnje je manifestacija kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije, čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope, navodi se u saopšenju.

Kroz programe prekogranične saradnje od 2004. do 2020. godine u Srbiji je finansirano više od 1.000 projekata, za koje je izdvojeno oko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama.

To doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno u kulturi, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari