Tržište knjiga u Srbiji doživelo je krah

Srđan V. Tešin, pisac i operativni urednik Književne radionice Rašić, o izdavaštvu tokom pandemije kovida 19, te Sajmu knjiga u novim uslovima

Ostavite komentar


  1. Svi imaju mobilni ali niko na njemu ne cita knjige i sta Vas cudi, niti se elektronske knjige u srbiji prodaju u velikom broju a mogu i tu je trosak minimalan.
    Niko u srbiji ni ne cita, posebno ne ono sto se objavljuje.
    Ono sto se ne objavljuje ljudi bi i citali ali nemaju odakle da nabave.
    Potpuna nefleksibilnost knjizara i izdavaca dovela ih je do toga da ne mogu da posluju.
    Nema onog koji voli da cita i kojeg bi bilo sta sprecilo da nabavi bilo gde na svetu knjigu koju zeli ako ima volje od strane izdavaca da mu se omoguci.
    Sem u srbiji gde je popust, usluga ili bilo sta sto kupcu olaksava kupovinu mislena imenica, ne desava se niti postoji.
    Ako je jedini izvor prihoda sajam knjiga dobro se zapitajte cemu sluze knjizare.
    Ko ne ide u korak sa vremenom ostane na margini.
    „Otkljucavanje elektronskih udžbenika“ je pravi primer.

  2. Sajam ove godine na Trgu Republike, besplatno. Ako nema mesta za sve izlagače, deo na Trgu Nikole Pašića. Bar dva vezana dana bez kiše.

  3. Vec godinama izdavaci ignorisu dijasporu i prednosti e-knjige, koja ne kosta postarinu i koja je odmah dostupna. Ja cesto kupujem knjige u EPUB-formatu za svoj Citac elektronskih knjiga. Srpske e-knjige ne kupujem, jer ih cesto nema a i kad ih ima (na primer od Lagune), nude se u jednoj aplikaciji za mobilni telefon (na primer Edenbooks). Ali ja ne zelim citati knjigu od stotinu strana na mobilnim telefonom. Ponudite e-knjige u EPUB-formatu na jednoj centralnoj strani, koja ne pripada samo jednom izdavacu, pa cete videti, da cete vise prodati i povecati tiraz. A mnogi srpski izdavaci se plase piraterije pa e-knjige i ne nude. Tako nema piraterije ali ni dodatne prodaje.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.