Šta gleda na TV Vlada Lazić, pozorišni i TV reditelj 1Foto: Vojkan Ristić

Raznovrsnost i različitost kada je u pitanju estetika dramske produkcije, osnov je svake televizije sa nacionalnom frekvencijom koja, između ostalog, ima za cilj edukativni karakter, misli pozorišni i TV reditelj Vlada Lazić.

– Oni vremešniji gledaoci sa nostalgijom se sećaju nezaboravnih drama i serija koje su uverljivo dočaravale surovu životnu realnost svetskih i domaćih klasika. I nadu, i ironiju, i prazninu i smeh koji je i lekoviti i gorak bio, i poučne fragmente u pokušajima da zaustave neminovnost prolaznosti života, sa nestrpljenjem smo očekivali i doživljavali kako nam se činilo najbolje, priseća se Vlada Lazić u razgovoru za TV Danas.

Vlada Lazić je uveren da i kada se višedecenijske distance osvrnemo tražeći neke od omiljenih junaka, sem časnih izuzetaka, prepušteni smo sumnjivom sistemu vrednosti, koji se opravdava problematičnim rezultatima gledanosti.

– Svaki kriterijum eminentnih TV produkcija na prvom mestu ima negovanje domaće kulturne i umetničke baštine koji će biti vodilja u kreiranju nacionalnih vrednosti. Sticajem okolnosti, ili pomodnim posrtanjem, našli smo se u sveopštem galimatijasu, zasnovanom uglavnom, na estradizaciji i komercijalizaciji. Da li je to nedostatak kontinuiteta u profesionalnom radu i oblikovanju karaktera dramskog programa ili nešto nama nepoznato, a tek ostali smo uskraćeni za podrobnije istraživanje stvaralačkih iskušenja velikana poput Joakima Vujića, Jovana Sterije Popovića, Branislava Nušića, Stevana Sremca, Radoja Domanovića, Milutina Uskokovića, Stanislava Krakova, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Borisava Stankovića… kao i Aleksandra Popovića, Borislava Pekića, Danila Kiša… I još ko zna koliko izrazitih umetničkih i životnih snoviđenja. Važan segment su predstavljali i urednički timovi sa Zorom Korać, Vasilijem Popovićem, LJubom Radičevićem, Vukom Krnjevićem, Filipom Davidom, Muharemom Pervićem, Radomirom Putnikom… Velikom plejadom ljudi koji su umeli da prepoznaju vrednost onoga što bi trebalo uraditi u interesu nacionalne kulture, kroz moćni televizijski medij. Ne umanjujući vrednost dela savremenih pisaca, ipak je njihov krug tema kojima se bave, slobodno interpretiran, nesnalaženje i posrtanje današnjeg čoveka pod teretom egzistencijalnih obaveza koje su postale najvažniji životni segment. Nažalost, kaže pozorišni i televizijski reditelj Vlada Lazić za TV Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari