“U filmu 'Strahinja Banović' ne glume ni crnci ni belci već glumci i glumice” 1Foto: V. Stojsavljević

Miroslav Mogorović , izvršni producent nagrađivanog filma Strahinja Banović “As Far as I Can Walk”, koji je otvorio ovogodišnji 50 jubilarni FEST , uputio je pismo Miloradu Vučeliću povodom teksta “Babe i žabe političke korektonosti,”Banović Strahinja” Božidara Zečevića objavljenog na portalu Večernjih novosti.

Mogorović je zamolio Vučelića da se u tekstu  ispravi netačno naveden naziv filma, predočivši mu još da u ovom ostvarenju ne glume ni crnci ni belci, već glumci i glumice. Njegovo pismo objavljujemo u celosti:

 Poštovani gospodine Milorade Vučeliću,

 Obraćam Vam se u ime producentske kuće „Art & Popcorn“ a povodom teksta objavljenog na portalu Večernjih novosti 27. februara u 12.30 pod nazivom – Babe i žabe političke korektnosti „Banović Strahinja“, Božidara Zečevića, sa zahtevom da ispravite netačno naveden naziv filma.

 Stefan Arsenijević reditelj je nagrađivanog filma „Strahinja Banović“, a ne „Banović Strahinja“, kako to na više mesta navodi u svom tekstu vaš novinar.

 Takođe Vas molim da objavite da u filmu pravilnog naslova „Strahinja Banović“ ne glume ni belci ni crnci, već glumci i glumice”, zaklučuje  Miroslav Mogorović.

U tekstu Božidara Zečevića u kome je jedna od glavnih teza da je reditelj Stefan Arsenijević, napravio tendenciozno politički korektan film koji nema nikakve veze sa epskom narodnom pesmom “Banović Strahinja” i da je čak u suprotnosti s njenom poentoim  stoji između ostalog da je od prošle godine  i pada Trampa, u poslovanju industrije zabave, a naročito Oskara,  na snazi  politički kodeks duboke države koji ozbiljno preti da uvede rasnu dominaciju crnaca u filmu i drugde.

 – Na delu su opasna i rigidna pravila, iza kojih stoji teror neoliberalnog totalitarizma o kome je već bilo reči i koji gledamo na delu poslednjih godina. Stoga je i jasno zašto je Arsenijevićev srpski srednjovekovni vitez crnac i zašto je naslov filma „Banović Strahinja“, iako sa srpskom narodnom poezijom blage veze nema, čak joj i protivreči, jer pokušava da izvuče sasvim suprotnu poentu. Uostalom, film se tako zove samo u Srbiji (u njegovom anglosaksonskom „aka“ i ne pominje se išta srpsko).

 Nova pravila su implementirana bez ostatka. Arsenijeviću sada još preostaje da klekne u park prekoputa zdanja Američke filmske akademije na Beverli hilsu i u tom položaju čeka prvu sledeću priliku” napisao je na kraju svog teksta Božidar Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari