u okviru Majske izložbe grafika Beogradskog kruga, pripala je Slavku Milenkoviću, saopštio je ovogodišnji žiri (Branimir Karanović – grafičar, Sava Ristović – istoričar umetnosti i Zoran Banović – grafičar) svoju jednoglasnu odluku. Pečat je Milenkoviću pripao za rad „O vremenu“ (iz 2007, digitalna štampa – na fotografiji).

u okviru Majske izložbe grafika Beogradskog kruga, pripala je Slavku Milenkoviću, saopštio je ovogodišnji žiri (Branimir Karanović – grafičar, Sava Ristović – istoričar umetnosti i Zoran Banović – grafičar) svoju jednoglasnu odluku. Pečat je Milenkoviću pripao za rad „O vremenu“ (iz 2007, digitalna štampa – na fotografiji). U najužem izboru za ovu nagradu bili su radovi Ranke Lučić Janović, Aleksandra Mladenovića Leke i Ivane Švabić Canon. „Slavko Milenković (1959) se izdvojio kao osobena autorska pojava na likovnoj sceni već sa svojim prvim grafikama i crtežima, 80-ih godina prošlog stoleća. Za poetiku njegovog dela karakteristična su odmerena rešenja, duhovitost, lucidnost i hrabrost. Milenkovićev nemiran i istraživački duh hrabro unosi nove elemente u sopstveno široko stvaralačko polje i uvek iznova iznenađuje svojim novim i svežim rešenjima. I grafika nagrađena Velikim pečatom nosi bitna svojstva njegovog rada; u milenkovićevskom duhu prividna jednostavnost kolažne situacije otkriva ubedljivu i slojevitu vizuelnu igru kadriranih polja i razlomljene kompozicije“, kaže se u obrazloženju žirija. Žiri je u ovom radu posebno akcentovao Milenkovićev sluh za odabrani medij, u ovom slučaju reč je o adekvatnoj primeni digitalne tehnologije. Nagrada Veliki pečat ustanovljena je 1963. i predstavlja jedno do najvažnijih i najstarijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.
BIO ART: PERFORMANSI, AKCIJE, INSTALACIJE – prezentacija (i razgovor) autora Zorana Todorovića iz Beograda, večeras od 18 do 20 sati u Kino sali novosadskog Muzeja savremene umetnosti (MSUV), u okviru BLOK programa „Performans: Tehnologija, telo, politika“, u produkciji MSUV, uz pomoć Instituta za fleksibilne kulture i nove tehnologije – Napon (Novi Sad). Prezentacija „Bio art: Performansi, akcije, instalacije“ obuhvatiće prezentaciju njegovih umetničkih radova i projekata nastalih između 1992, kada je započeo svoju profesionalnu karijeru, pa do poslednjih radova, iz 2006. Pojmovi i teme u fokusu: odnos telo – mašina, SM, okrutnost, percepcija, provokacija – produkcija, prezentacija i izvođenje. Zoran Todorović (Beograd, 1965) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, gde od 1998. radi kao asistent, a zatim i docent. Njegovi radovi su izlagani i izvođeni u mnogim evropskim zemljama, Kanadi i SAD. Godine 2000. Todorović je bio dobitnik nagrade Oktobarskog salona u Beogradu, a 2001. International Media Art Award, ZKM iz Karlsruea (Nemačka).
FOTOGRAFIJE – Branimira Karanovića, izložba od večeras u 19 sati do 23. juna, u smederevskoj Galeriji savremene umetnosti. Autor je rođen u Beogradu 1950, diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. Magistrirao grafiku na FLU u Beogradu 1976. Od 1978. do 1997. radio kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1997. radi kao profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a od 1999. gostujući je profesor na Likovnoj akademiji na Cetinju.
XXXVII IZLOŽBA CRTEŽA I SKULPTURA MALOG FORMATA STUDENTA FLU IZ BEOGRADA – od večeras u 19 sati do 1. juna u Galeriji beogradskog Doma omladine. Ovogodišnji izbor crteža i skulptura u saradnji sa studentima priredili su Dobrica Bisenić i Radoš Antonijević, profesori FLU. Reč je o tradicionalnoj izložbi studenta II, III, IV i V godine Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Publika će 37. put imati priliku da vidi najnoviju produkciju crteža i skulptura malog formata studenata FLU.
IZLOŽBA GRAFIKA – Dženifer Garet (Yenifer) iz Kanade od večeras u 20 sati u kragujevačkoj Galeriji Mostovi Balkana. Izložba će biti otvorena do 3. juna. Dženifer Garet rođena je u Sadberiju (Ontario), pohađala je Three Schools of Art u Torontu, Lakehead University u Tander Beju, zatim odsek grafike na Likovnoj akademiji u Zagrebu, Likovnu akademiju u Kartumu (Sudan) i Atelier Alexandria u Aleksandriji (Egipat). Pored slikanja, bavi se komponovanjem, pevanjem, glumom, pisanjem i režiranjem.
RICE DRY ART – izložba „Umetnost inspirisana pirinčem“ otvorena 16. maja u beogradskoj New Moment galeriji Ideja, može se pogledati do 25. maja. Komapnija Henkel u saradnji sa NMGI, organizovala je ovu nesvakidašnju postavku inspirisanu novom Fa Rice Dry deo kolekcijom proizvoda na bazi pirinča. Stručni žiri (Snežana Dakić – modna novinarka, Biljana Vilimon – akademska slikarka, Slaviša Savić – dizajner i Marina Đurđević – istoričarka umetnosti), između 15 radova predstavljenih na zajedničkoj izložbi, izabrao je najbolja tri i dodelio nagrade pobednicima. Pobedili su Valentina Savić (skulptura Bez naziva 3), Jelena Bošković (skulptura Pirinčani grad) i Slađana Danojević (Ji-Đing).
INTERAKTIVNA IZLOŽBA – Telenorove kolekcije savremene srpske umetnosti, formirane u saradnji sa nezavisnom umetničkom asocijacijom Remont, od 9. maja do 9. juna u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzoric“ u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari