izložba Milice Čizmić od večeras u 20 sati u novosadskoj ŠOK galeriji ART klinike.
AIVNA I MARGINALNA UMETNOST SRBIJE – izložba u subotičkom Likovnom susretu od večeras u 18 sati do 5. novembra. Autor izložbe, Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodina, za ovu priliku odabrala je 71 delo trideset petoro autora, koji na najbolji način oslikavaju suštinu naivne i marginalne umetnosti Srbije.

izložba Milice Čizmić od večeras u 20 sati u novosadskoj ŠOK galeriji ART klinike.
AIVNA I MARGINALNA UMETNOST SRBIJE – izložba u subotičkom Likovnom susretu od večeras u 18 sati do 5. novembra. Autor izložbe, Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodina, za ovu priliku odabrala je 71 delo trideset petoro autora, koji na najbolji način oslikavaju suštinu naivne i marginalne umetnosti Srbije. Muzej naivne i marginalne umetnosti sa istom selekcijom već je ostovao u Parizu i Sofiji i izazvao veliko interesovanje tamošnje kulturne javnosti. Izložbu prati reprezentativna trojezična (engleski, francuski, srpski) monografija, čiji je autor, takođe, Nina Krstić. Na izložbi su zastupljeni umetnici svih generacija i različitih umetničkih preokupacija. Ravnopravnim predstavljanjem i naivnih i marginalnih umetnika ističe se kreativnost i primarni estetski osećaj vankonventivnih stvaralaca u okviru savremene likovne umetnosti. Njihova dela objedinjuju osnovne likovne kvalitete: stilsku čvrstinu i povezanost, originalnost i izraženu umetničku svest, i mogu pružiti potrebne informacije, ne samo o značajnim ostvarenjima, već o stanju, kontinuitetu i zrelosti, modifikacijama i kretanju nekonventivnih umetničkih izraza. Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini osnovan je 1960, u vreme kada naivna umetnost doživljava svoju punu afirmaciju u svetu. Danas delujuje kao dokumentacioni centar za naivnu i marginalnu umetnost, poseduje internacionalnu zbirku koja broji više od 2.500 dela i realizuje ozbiljne projekte. Muzej je dosad priredio više od 400 grupnih ili samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, organizuje manifestacije Bijenale i Koloniju naivne i marginalne umetnosti. Delima iz svoje zbirke Muzej naivne i marginalne umetnosti učestvovao je na najznačajnijim izložbama, od kojih treba izdvojiti izložbe u Parizu, Londonu, Melburnu, Beču, Pragu, Bratisalavi, Bukureštu, u više gradova Holandije, Mađarske, Gračke, Rusije, Belorusije Italije…
EW DANDY – modna revija 07/08, projekat umetnika Predraga Peđe Neškovića, od 15. do 27. oktobra u beogradskoj Galeriji O3one.
I THINK MY SPACESHIP KNOWS WHICH WAY TO GO – izložba instalacija-skulptura Gordane Belić otvara se večeras od 19 sati u Galeriji beogradskog Doma omladine. Autorkina zamisao je da postavi 15-20 pari skulptura – ženskih nogu u cipelama na visokim potpeticama, jarkih boja, bez gornjeg dela tela, koje su postavljene tako da nagoveštavaju određeni položaj (hodanje, sedenje, čučanje). Postavka zahvata celokupni prostor galerije, dakle ne samo pod, već i zidove. Izložba traje do 28. oktobra.
MODA ZA PONETI – prodajna izložba domaćih dizajnera, projekat je zamišljen kao niz izložbi koje se organizuju s ciljem da rad mladih domaćih modnih dizajnera približe što većem broju publike, večeras od 18 do 21 sat u beogradskom SKC, u organizaciji Kulturnog fronta. Radi se o specifičnoj sponi mode i umetnosti, gde se moda predstavlja iz ugla mladih perspektivnih domaćih autora koji do sada nisu imali mnogo mogućnosti za promociju. Jedna od dugoročnijih ideja je da iz „Mode za poneti“ izraste jedinstveni umetnički pokret koji bi menjao mesta javnog predstavljanja, primao nove mlade autore u svoje redove, i tako činio zdravu granu originalnog srpskog modnog dizajna koji bi u nekom momentu mogla i morala da bude prezentovana u Evropi i svetu. Kulturni front ovoga puta predstavlja petnaest mladih autora koji će izložiti svoje najnovije kolekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari