14. bijenala keramike Beograd dodeljena je Katarina Lazić Vasiljević, za rad „Kud plovi ovaj brod“. Dve ravnopravne plakete dodeljene su Larisi Ackov za rad „Prolaz“ i Biljani Rakanović Lani za rad „Dia de los muertos“, saopštio je žiri ULUPUDS. điri su činili Mirjana Isaković (predsednica), Ljubica Jelisavac Katić, Tatjana Dejanović i Danijela Golubović.

14. bijenala keramike Beograd dodeljena je Katarina Lazić Vasiljević, za rad „Kud plovi ovaj brod“. Dve ravnopravne plakete dodeljene su Larisi Ackov za rad „Prolaz“ i Biljani Rakanović Lani za rad „Dia de los muertos“, saopštio je žiri ULUPUDS. điri su činili Mirjana Isaković (predsednica), Ljubica Jelisavac Katić, Tatjana Dejanović i Danijela Golubović. Plaketu za prvo mesto na Konkursu za logo 14. bijenala keramike Beograd dobila je Nevena ćokić, a plaketu za drugo mesto Veljko Zajić.
PAVLE VASIĆ: SLIKE, CRTEŽI, AKVARELI I DOKUMENTARNA GRAĐA – izložba autorke Ljubice Miljković, istoričarke umetnosti i muzejske savetnice Narodnog muzeja, biće otvorena večeras u 19 sati u Prodajnoj galeriji „Beograd“ na Kosančićevom vencu. Postavka se može pogledati do 21. oktobra, radnim danom od 9 do 19 sati, a subotom od 9 do 15 sati, najavili su organizatori. Ovom izložbom beogradska Galerija „Beograd“ obeležava 100. godišnjicu rođenja Pavla Vasića (1907-2003). Slikar, istoričar umetnosti, likovni kritičar, dugogodišnji profesor Fakulteta primenjenih i brojnih akademija umetnosti u zemlji, Pavle Vasić nesumljivo je jedan od najplodnijih i najkreativnijih srpskih stvaralaca i pedagoga 20.veka. Izložba će predstaviti deo obimnog opusa – slike, crteže i akvarele, kao i reprezentativni deo dokumentarne građe – spisi i brojne objavljene publikacije Pavla Vasića. „Izložba povodom jubileja Pavla Vasića ne upućuje nas samo na slikarstvo, nego na istoriju umetnosti, kritiku i pedagogiju, jer nema ozbiljnijeg proučavanja stvaralaštva brojnih autora i pojedinih grana istorije umetnosti bez njegovih monografija, knjiga i, često, pionirskih studija koje su krčile puteve novim saznanjima, kao ni bez njegovih udžbenika, dragocenih priručnika i poučnika (…) Iako je po opredeljenju i osećanju prvenstveno bio slikar, od početka pedesetih posvetio se nauci, kritici i vaspitanju mladih naraštaja kao redovni profesor na današnjem Fakultetu primenjenih umetnosti…“ (Ljubica Miljković, iz predgovora kataloga).
DIZAJN ZA SVE, POSAO ZA SVE – izložba u organizaciji Centra za razvoj inkluzivnog društva i Udruženja distrofičara Beograda, u okviru zajedničkog projekta, biće otvorena večeras od 17 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu, a zainteresovanoj javnosti biće dostupna do 16. oktobra. „Dizajn za sve“ predstavlja dizajn proizvoda i okruženja na takav način da budu upotrebljivi za sve ljude, bez dodatnog prilagođavanja ili specijalizovanog dizajna. Svrha „dizajna za sve“ je da se pojednostavi život svakome posredstvom proizvoda, komunikacija i izgrađenog okruženja koji bi svi mogli da koriste bez dodatnih troškova. „Dizajn za sve“ pogoduje ljudima svih dobi i sposobnosti, pospešuje inovativnost i poboljšava životni standard. „Dizajn za sve“ ne podrazumeva skupa idejna rešenja već, naprotiv, jednostavna, inteligentna, praktična rešenja koja su orijentisana na što jednostavniju upotrebu, saopštavaju organizatori. Otvaranje izložbe će osim mnogobrojnih zvanica iz pokreta osoba sa invaliditetom, svojim pozdravnim govorom i prezentacijama uveličati predstavnica Handicap International, Liza Adams, Pit Kerčer – ambasador Evropskog instituta za dizajn i invaliditet „Dizajn za sve, Evropa“, načelnik Grupe za unapređenje zaštite osoba sa invaliditetom, Zorica Grujevski – sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Jelena Milošević – PR projekta Nacionalni direktor EIDD u Srbiji i Aleksandar Bogdanović – koordinator projekta.
TRANSFORMACIJA U PROSTORU – Umetnička multimedijalna radionica, odnosno, Mina Ilić, Marija Ivankić i Miodrag Ninić, predstaviće se od večeras u 19 sati, u Kulturnom centru Pančevo, odnosno tamošnjoj Galeriji savremene umetnosti. Postavka se može pogledati do 19. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari