SAVREMENA SLOVENAČKA UMETNOST – od večeras u 20 sati u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Postavka, koja se nalazi u izložbenom prostoru MSUV u Dunavskoj 37, moćiće da se pogleda do 14. juna. Autor izložbe je Simona Vidmar, kustos Umetničke galerije Maribor, kustos je Sanja Kojić Mladenov.

SAVREMENA SLOVENAČKA UMETNOST – od večeras u 20 sati u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Postavka, koja se nalazi u izložbenom prostoru MSUV u Dunavskoj 37, moćiće da se pogleda do 14. juna. Autor izložbe je Simona Vidmar, kustos Umetničke galerije Maribor, kustos je Sanja Kojić Mladenov. Izložba se realizuje u saradnji sa Umetnostnom galerijom Maribor, a biće predstavljeni radovi sedam mladih autora iz Slovenije, koji kroz upotrebu nove tehnologije istražuju savremene događaje (lične, političke, socijalne). Njihova dela predstavljaju odraz trenutnog prostora i stanja u kojem živimo. Svi oni aktivno učestvuju na međunarodnim umetničkim projektima. U MSUV će se predstaviti video instalacijama, interaktivnim filmom, video radovima, digitalnim grafikama i kroz internet live-performance. Učestvuju Davide Graši, Matej Modrinjak, Nataša Prosenc, Franc Purg, son:DA, Igor Štromajer i Apolonija Šušteršič. K. R.
IZLOŽBA DRAGOG KAMENJA, KONCERT I MODNA REVIJA U BEOGRADSKOM GUARNERIUSU – od večeras u 18 sati. Izlgači će predstaviti svoje privatne kolekcije dragog kamenja i plemenitih minerala, kao i njihovu praktičnu upotrebu u modi i izradi nakita. Otvaranje prati koncert beogradske pijanistkinje Ljiljane Vukelje (kompozicije Mocarta, Skrjabina i Lista), a potom i modna revija inspirisana upravo dragim kamenjem. Organizaciju događaja omogućio je Geološki institut Republike Srbije koji želi da skrene pažnju šire javnosti na dugu istoriju ovog Instituta (naslednik Geološkog instituta Kraljevine Jugoslavije), koji je dao značajan doprinos razvoju nauke u Srbiji tokom svojih 77 godina postojanja. Izložba dragog kamenja i plemenitih minerala je samo najatraktivniji deo prirodnih bogatstava koje će ovom prilikom prikazati. Na otvaranju će govoriti generalni direktor Instituta Borislav Vukićević. Osim zainteresovanih građana, očekuje se prisustvo stručne javnosti, predstavnika resornih ministarstava (za nauku, privredu), ali i predstavnika kompanija koje učestvuju u istraživanju mineralnih ležišta u Srbiji. Članovi Jugoslovenskog gemološkog društva predstaviće najlepše primerke iz svojih privatnih kolekcija, a svim zainteresovanim posetiocima biće na raspolaganju za dodatne informacije. U okviru izložbe održaće se revija modne kolekcije u čijoj izradi su korišćeni pored dragog kamenja i plemeniti minerali. Autorke kostima su Maja Jakšić, Mirela Dokmanović, Ana Radojčić i Sanja Lolić, a u izradi modela koristile su santung svilu, pamuk i ručno štampani organdin koji su prošivale i oplemenile dragim kamenjem, broševima i drugim detaljima od ahata, korala, sedefa… Ulaz je slobodan.
DARIVALI SU… – izložba u Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda, biće otvorena večeras od 20 sati u toj galeriji, povodom 20 godina njenog rada. Postavku će otvoriti likovni kritičar Sreto Bošnjak. K. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari