Vladislav Petković DisFoto: Ванилица / CC BY-SA 4.0 / Wikipedia

Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, kaže za Danas da Disova nagrada ove godine neće biti dodeljena zbog obeležavanja jubileja – 60. Disovog proleća i otvaranja Muzeja poezije u tradicionalnom terminu dodeljivanja Disove nagrade, na kraju manifestacije.

Naime, nedodeljivanje nagrade koja nosi ime jednog od naših najznačajnijih pesnika izazvalo je buru u delu javnosti, pogotovo ako se ima na umu da je Čačak ove godine prva srpska prestonica kulture. Još veća zabrinutost izražena je zbog propadanja kuće Vladislava Petkovića Disa, koja se nalazi u selu Zablaće nadomak Čačka, gde se godinama urušava.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom biblioteke koji navodi da odlukom Odbora Disovog proleća Disova nagrada u 2023. godini neće biti dodeljena iz razloga obeležavanja jubileja 60. Disovog proleća i otvaranja Muzeja poezije u tradicionalnom terminu dodeljivanja Disove nagrade na kraju manifestacije (poslednji petak u maju).

– Odbor je zauzeo stav da nije moguće adekvatno pripremiti i obeležiti svečanost laureata Disove nagrade u ovoj godini zbog pomenutih aktivnosti jubileja i pre svega Muzeja poezije, kao jednog od najvažnijih programa Biblioteke u 2023. godini. Muzej poezije, kao jedinstvena biblioteka celina u Srbiji takvog tipa, proističe u velikoj meri iz tradicije šest decenija Disovog proleća i izložba u Muzeju imaće i retrospektivni karakter 60 Disovih proleća – kaže Trifunović.

Prema njegovim rečima, na otvaranje Muzeja poezije 26. maja pozvani su svi živi laureati Disove nagrade, članovi porodica preminulih laureata koji su darivali Muzeju poezije predmete iz porodične zaostavštine, kao i mnogobrojni saradnici i prijatelji Disovog proleća i Biblioteke u Čačku.

– Do sada je više od 20 laureata, odnosno članova porodica potvrdilo dolazak u Čačak za 26. maj. Uz pomenute aktivnosti i svečanosti bilo bi veoma teško laureata Disove nagrade za 2023. i njegovu/njenu poeziju predstaviti na dostojan i adekvatan način kako se Disova nagrada inače slavi, kao i pripremiti posebnu izložbu u čast laureata – ističe Trifunović i najavljuje da će u 2024. godini Disovo proleće i Disova nagrada imati svoj „uobičajeni“ tok i aktivnosti.

Upitan za planove povodom obeležavanja manifestacije Disovo proleće, Trifunović podseća da se šezdeseto Disovo proleće obeležava od marta do kraja maja 2023. godine, čemu su prethodila meseci planiranja i dogovaranja aktivnosti, programa i izdavačke delatnosti.

– Odbor manifestacije usvojio je u martu plan aktivnosti, koje su formalno počele 28. marta 2023. godine, kada je održana konferencija za medije u Čačku i predstavljen program 60. Disovog proleća. Program manifestacije uključuje oko 15 programskih dana, koji se održavaju u Čačku, Zablaću i Beogradu tokom dva meseca: poetsko-muzičke programe, književne večeri, čitanja poezije, promocije stvaralaštva afirmisanih ali i mladih pesnika, izložbe, dodele priznanja laureatima Nagrade „Mladi Dis“, nagrade za esej o poeziji, nagrada za učeničke radove – nabraja Trifunović i dodaje da su, između ostalog, 28. aprila organizovali i jedinstveni poetski maraton na pet lokacija u gradu, u trajanju od 11 sati, koji je okupio preko 100 učesnika svih uzrasta, dok je publike bilo više od hiljadu na svim lokacijama.

Ovogodišnju manifestaciju, navodi Danasov sagovornik, svojim učešćem uveličali su: LJubivoje Ršumović, Rade Šerbedžija, Jasminka Petrović, Mihajlo Pantić, Ana Ristović, Alen Bešić, Mileta Aćimović Ivkov, Vjera Mujović, učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima i mnogobrojni drugi pesnici, književni kritičari, dramski umetnici, muzičari, fotografi, itd.

– Manifestaciju prati i bogata izdavačka delatnost, koju čine četiri knjige i list „Disovo proleće“ br. 54. Objavljena je knjiga izabrane poezije Vladislava Petkovića Disa, a iz štampe izlaze prevod celokupne Disove poezije na engleskom jeziku (prevodilac Novica Petrović) i antologija 60 Disovih proleća (priredio prof. dr Mihajlo Pantić). Ova izdanja biće promovisana u Beogradu, u UK „Parobrod“, 22. maja 2023. godine – najavljuje Trifunović.

Biblioteka, kako kaže, u planu ima i to da u oktobru objavi prvu pesničku zbirku laureata nagrade „Mladi Dis“ i predstavi je na Sajmu knjiga.

– Svečani završetak manifestacije predviđen je za 26. maj, kada će u Čačku biti otvoren Muzej poezije, posebna bibliotečka celina u okviru Gradske biblioteke Čačak, uz prisustvo većeg broja laureata Disove nagrade, nagrade „Mladi Dis“ i drugih prijatelja i poklonika poezije u zemlji. Usudiću se da kažem da jubilarno Disovo proleće brojnošću učesnika, raznovrsnošću programa, izdanjima, kao i novim celinama kakav je Muzej poezije, predstavlja najkompleksniju aktivnost od 2016. godine, od kada sam direktor manifestacije – konstatuje Trifunović.

Na pitanje šta će biti sa novčanim sredstvima – 250.000 dinara, za laureata Disove nagrade koja ove godine neće biti dodeljena, Trifunović odgovara da će biti vraćena u budžet.

– Disovo proleće kao manifestacija od izuzetnog značaja za grad Čačak ima svoj redovan godišnji budžet koji se finansira iz sredstava Grada Čačka i Ministarstva kulture (kod Ministarstva preko posebnog projekta svake godine). Muzej poezije i 60. Disovo proleće u programu su Nacionalne prestonice kulture, pa u tom smislu ne postoji mogućnost „preusmeravanja“ na Nacionalnu prestonicu kulture, već se odobrena sredstva troše u skladu sa programom rada i finansijskim planom za 2023. godinu – pojašnjava Trifunović i ističe da se „sva sredstva troše u skladu sa planom i biće iskorišćena u najvećoj meri, izuzev novčanog dela iznosa Disove nagrade od 250.000 dinara i izrade diplome nagrade, pošto nagrada neće biti dodeljena. Ta sredstva kao neiskorišćena se vraćaju u budžet“.

Što se tiče kuće Vladislava Petkovića Disa koja se urušava direktor biblioteke tvrdi da su tu nemoćni.

– U pitanju je privatna imovina i nisu mi dostupne relevantne informacije oko budućnosti objekta, odnosno namera vlasnika. Zato ne želim da dajem komentare ili da dovodim javnost u zabludu da Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ ima bilo kakve ingerencije po tom pitanju. Kao direktor ustanove koja nosi Disovo ime, kao bibliotekar i građanin Čačka, podržavam inicijative da se reši status objekta i hitno sanira njegovo stanje – zaključuje Bogdan Trifunović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari