U ime vedrine i ljubavi: Tribina o filmu “Za danas toliko” 1Foto: Promo. Dom omladine Beograda

Tribina o filmu “Za danas toliko” u kome će učestvovati reditelji I scenarista ovog ostvarenja Marko Đorđević, producent Miloš Pušić, glumci Ivana Vuković i FIlip Đurić biće održana u petak 19. aprila od 20 sati u Domu omladine Beograda u sklopu programa Gnevni filmovi, najavljeno je iz ove institucije.

Razgovor će voditi filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, koji, u najkraćem, podsećaju na dosadašnji put ovog zapaženog i voljenog ostvarenja.

Film “Za danas toliko” je premijeru imao zimus – u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a, gde je ovenčan sa dva festivalska priznanje (nagradom za Ivanu Vuković, za najbolju žensku ulogu, i Nagradom lista „Politika“ za najbolji srpski film). U bioskopsku distribuciju u našoj zemlji „Za danas toliko“je ušao 28. marta. Izložen u nekoliko kraćih rečenica sinopsis ovog filma glasi: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Marko Đorđević govoreći o svom filmu kazao je da iako su njegovi junaci uvek spremni na pesmu i šalu, to ne znači da nema teških trenutaka, ali da “Za danas toliko” jeste film u ime vedrine.

„Komadići i odlomci stvarnosti mešaju se sa bogatim unutrašnjim svetom naših junaka stvarajući atmosferu ovog filma, smeštenog negde između mašte i realnosti. Budući da je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton, pomalo uzdignut od zemlje i lepršav, stalno spreman na šalu i pesmu. To ne znači da teških i tužnih trenutaka nema, ali povezanost sa ljudima i životni optimizam ne daju im da u tmurnosti dugo ostanu. Na nama je bilo da se „izdužimo i raširimo“u svim mogućim pravcima, a realnost nas je vraćala i pokazivala koliko možemo. U trenucima kada su opruge stvarnosti pucale i kada nam se činilo da smo laki kao pero i visoko među oblacima, počeli smo da verujemo da je moguće dostići i uhvatiti sreću, zgrabiti je i utisnuti u ovaj film da ostane tu zauvek. Ovo je film u ime vedrine. Ovo je film o ljubavi, “istakao je Marko Đorđević koji je i scenarista i montažer ovog ostvarenja.

Pored navedenih, autorsku ekipu filma „Za danas toliko“ čine: Stevan Milošević dizajner zvuka.

Za kolor-korekciju se postarala Ester Nađi, a za miks zvuka Kostas Filaktidis.

Lara Bunčić je scenografkinja, a Jelena Anđelković kostimografkinja ovog filma.

Tamara Todorović je pomoćnica režije.

Uloge tumače: Filip Đurić, Ivana Vuković (a njih dvoje su odigrali ključne role i u Đorđevićevom prethodnom filmu dugog metra), Nikola Rakočević, deca Miona Pejković i Milica Jovović, te proslavljeni Goran Bogdan.

Film je nastao pod okriljem producentske kuće Altertise, a u koprodukciji sa kućama CinneRent,

Ulaz na tribinu programa Genvi filmovi u Domu omladine Beograda (DOB) je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari