U "Istoriji" za istoriju 1Foto: Promo

Leskovački, tradicionalni Festival književnosti – Think Tank Town, biće ove godine održan 1. i 2. oktobra pod sloganom Balkanski bog Mars. Dvodnevna, književna fešta, nažalost, skraćena je verzija ovog, u regionu respektabilnog događanja, malo zbog korone a više zbog upornog ignorisanja i države, odnosno, njenog nadležnog Ministarstva, i grada na Veternici, tačnije, kulturnih institucija koje se ponašaju kao svi oni kojima su „u strahu velike oči“.

A taj strah tera ovaj festival, prvi put u 15 godina njegovog postojanja, u kafanu. Naime, svi programi – od okruglog stola Književnost i rat, preko promocija i beleženja jubileja (Biblioteke XX vek), do izložbe (plakata dosadašnjih festivala autora Jurice Dikića) i tradicionalnog, Retrovizir LJube Živkova, zatvaranja Think Tank Towna, odvijaće se u kafani Istorija. Što neće biti gubitak za goste i organizatore festivala, naprotiv, ali za kulturni milje devastiranog Leskovca, to se beleži kao ogroman minus. Ali, neka o tome sude generacije koje dolaze.

„Tema 15. Festivala književnosti Think Tank Town je Balkanski bog Mars, ne samo kao omaž Krležinom remek-delu već i kao podsećanje na najjezgrovitiju definiciju ovih prostora. Rat je najveće zlo koje čoveku može da se desi ali izgleda da čovečanstvo ne može bez rata; dobra književnost je blagoslov ali izgleda da se bez nje i te kako može. Ukoliko ovaj festival otvori neka nova pitanja – nemamo nameru da dajemo konačne odgovore jer ih jednostavno nema – naša je misija ostvarena“, objašnjava osnivač i direktor ovog festivala, književnik Saša Stojanović.

Na sesijama i promocijama u kafani Istorija, domaćini i gosti, književnici, publicisti, filolozi, novinari, analitičari, filolozi, kritičari… iz Srbije i Bosne i Hercegovine – Ahmed Burić, Dubravka Stojanović, Ivan Čolović, Ivan Milenković, Teofil Pančić, Dragoslav Dedović, Saša Ćirić, Dejan Acović, Bojan Tončić, Predrag Stanković, Sava Dimitrijević, Predrag Ž. Vajagić, Alen Bešić… potrudiće se da Stojanoviću daju za pravo. Makar jednim dobrim delom.

U petak od 17, i subotu od 12 sati, pa sve do fajronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari