KrokodilFoto: Krokodil, snimak sa kamera

U kancelarije Udruženja KROKODIL u petak 20. septembra oko 16 sati upala je grupa stranih državljana koji su govorili ruskim jezikom.

Dok su zaposleni još uvek bili na svojim radnim mestima, huligani su krišom ušli u prostorije KROKODILa i presekli vezice na terasi koje su držale ukrajinsku zastavu dok je jedan član grupe zapričavao zaposlene i fizički onemogućavao pregled zaposlenima ka celokupnom prostoru.

Ovaj upad u kancelarije KROKODILa poslednji je u nizu od preko trideset napada od trenutka početka invazije na Ukrajinu. Razlika u odnosu na prethodne jeste da su napadači ovoga puta biti ruski državljani i da su fizički ušli u radni prostor Udruženja dok su u njemu boravili zaposleni. Cilj ovog upada bilo je izazivanje nesigurnosti i straha kod zaposlenih čak i u trenucima dok su na svom radnim mestima na kojima bi trebalo da se osećaju sigurno i bezbedno.

U subotu, 14. septembra, dvojica ruskih državljana uklonila su i palestinsku zastavu s terase KROKODILovog Centra.

Nakon uvida u snimke sa sigurnosnih kamera a nakon incidenta uočeno je da se radi o istim ljudima koji su i ranije ulazili u kancelarije Udruženja KROKODIL. S obzirom da je nekoliko ruskih državljana pre upada ulazilo u kancelarije i raspitivalo se o radu Udruženja, jasno je da je u ovom slučaju reč o planiranoj i organizovanoj akciji. Deo napadača nosio je dukserice s nacionalnim simbolima Srbije a njihov predvodnik majicu s likom Ratka Mladića.

Odmah nakon napada, zaposleni KROKODILa pozvali su policiju, međutim policijska patrola iz PU Stari grad ovoga puta nije napravila ni zapisnik.

Takođe, ovaj upad šalje jasnu i nedvosmislenu poruku da se nasilne grupe osećaju sigurno, omoćeno i slobodno da ugrožavaju rad udruženja koje je šesnaest godina registrovano u Srbiji i zajedno sa svojim članovima i građanima koji ga podržavaju radi u javnom interesu građana Srbije. Postavlja se pitanje ko i na koji način daje vetar u leđa i pruža zaštitu ovim nasilnim grupama stranih državljana da ugrožavaju bezbednost građana Srbije.

Ovaj upad predstavlja i direktnu posledicu neprocesuiranja sve učestalijih napada na organizacije civilnog društva i aktiviste ali i posledicu organizovane kampanje mržnje – pozivanja na lov na veštice koji predstavlja izuzetno veliku opasnost za sve one građane Republike Srbije koji nastoje da koriste svoje pravo na slobodu govora, koji i dalje veruju da je demokratiji neophodna kritička misao ali isto tako ki javno i nedvosmisleno izgovorena reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari