U Kladovu izložba monahinje “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja“ 1

Naredna dva meseca, sve do Velike gospojine odnosno 28. avgusta, u parohijskom domu Crkve Sveti Georgije u Kladovu, biće izloženi radovi autorke monahinje Marije iz Manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Izložba nosi naziv “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja“.

Izložbenu postavku “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja“ omogućili su Muzej žrtava genocida iz Beograda i Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac.

Organizovana povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Na više od dvadeset radova, autorka monahinja Marija iz Manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu je na savremen način predstavila duše jasenovačkih mučenika u činu vaskrsenja, a ne u prolaznosti i smrti.

– Po njenom svedočanstvu, samo je jednog jutra dobila inspiraciju da zabeleži sve te slike o kojima je i slušala, i to slikarskom četkicom. Iz te inspiracije nastala su ova dela koja su posvećena stradanju srpskog, romskog i jevrejskog naroda u Jasenovcu. Mi smo izložbu nazvali ,“Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja“ upravo zato što njene slike pozivaju na vaskrsenje i bude nadu u jedan novi život za koji se ona i svi mi molimo i koji te žrtve zaslužuju – rekao je kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

Ova izložba postavljena je u parohijskom domu Crkve Sveti Georgije u Kladovu i biće otvorena do 28. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari