U Kragujevcu danas počela godišnja konferencija bibliotekara 1Foto: Grad Kragujevac

„Posle 2020: Nove prilike i perspektive”, naziv je konferencije koju u Kragujevcu u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić” i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, organizuje Bibliotekarsko društvo Srbije.

Ovogodišnja 18. redovna konferencija sa međunarodnim učešćem, okupila je 250 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i kombinovanog je tipa, jer je za aktere koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, omogućeno praćenje putem onlajn platformi Jutjuba, Fejsbuka i Zum aplikacije.

Svečano otvaranje trodnevne konferencije bila je prilika da se uručenjem nagrada i diploma zaslužnim pojedincima, obeleži Dan bibliotekara – 14 decembar, dan kada je pre 74 godine u Beogradu osnovano Društvo bibliotekara NR Srbije.

U ime grada Kragujevca, učesnike je pozdravio i Dan bibliotekara čestitao Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

„Biblioteke i knjige su čitaocima najbolji i najveći prijatelj u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. Bez obzira na brzinu protoka informacija, karakterističnu za vreme u kojem živimo, knjiga će uvek imati svoj krug ljudi koji je vole i cene. U vreme pandemije koronavirusa i ograničenja koja je sa sobom donela, pokazalo se da je knjiga kao nasušna duhovna potreba neophodna za očuvanje našeg mentalnog zdravlja, a uspostavljajući digitalnu vezu sa korisnicima, bibliotekari su uspešno odgovorili na iznenadne izazove vremena, pokazujući svoju viziju i kreativnost”, kazao je Bjeletić.

On se zahvalio bibliotekarima što su u doba tranzicije, ekonomske i zdravstvene krize, uspeli da očuvaju dostojanstvo profesije i ostanu nezaobilazno utočište i podrška onima koji su u stalnoj i neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, naukom, kreativnošću i umetnošću.

U Kragujevcu danas počela godišnja konferencija bibliotekara 2
Foto: Grad Kragujevac

„Naziv konferencije „Posle 2020: Nove prilike i perspektive” jasno ukazuje na ono što svi živimo zadnje dve godine, uticaj pandemije Kovid 19 na svakodnevni život i na bibliotekarstvo u čitavom svetu. Kroz konferenciju pokušavamo da prikažemo šta su kolege u zemlji i inostranstvu uradile da izađu na kraj sa otežanim uslovima i okolnostima rada i da možda inoviraju svoje fondove, da se prilagode situaciji, više rade na digitalizaciji i prisustvu na društvenim mrežama i sve ono drugo što čini posao bibliotekara”, kazao je predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, Bogdan Trifunović.

Po njemu ove dve godine biblioteke su pokazale agilnost u tom pristupu.

„Nisu čekale da im se stvore idealni uslovi već su stvarale priliku iz postojećih uslova, zbog čega ova konferencija, ima osećanje pozitivizma bez obzira na negativnosti u kojima svi živimo od početka 2020. godine” istakao je Trifunović,.

Svoja iskustva i način rada u uslovima pandemije, na konferenciji u Kragujevcu koja traje do četvrtaka, 16. decembra, učesnicima će preko video linka preneti i bibliotekari iz Danske, Holandije i drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari