U Kragujevcu otvoren 14. Međunarodni festival horova i vokalnih ansambala   1Foto Grad Kragujevac

Zajedničkim izvođenjem kompozicije „Viva la musica” pod dirigentskom palicom Katarine Stanković na stepeništu Prve kragujevčke gimnazije, počeo je  14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala.

Ove godine u drugačijem izdanju sa podnaslovom „Koncepti u doba korone” jer su i organizator i pokrovitelj uložili mnogo truda i hrabrosti da bi se festival, u neizvesnim epidemiološkim prilikama, održao.

Kragujevački festival datira s kraja prošlog veka, a nastao je zahvaljujući inicijativi tadašnjeg rukovodioca i dirigenta Akademskog kamernog hora „Liceum” profesora Miloja Nikolića i uz podršku grada Kragujevca. 

– Festival je obogatio kulturnu muzičku ponudu ali i potvrdio da je Kragujevac grad muzičara i publike koji imaju kvalitet i potrebu da uživaju u raznolikosti kulturnih sadržaja, rekao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju na otvaranju u petak, 20. avgusta. Po njemu u godini neizvesnosti i neočekivanih epidemioloških prilika, važno je očuvati kontinuitet i poverenje publike i svakako je veliki uspeh realizacija Festivala.

Na prvoj Večeri vokalnih ansambala sastav „Vera, Nada, Ljubav” iz Pećinca izvodili su  „pesme koje večno žive”, člnice ženskog vokalnog kvarteta „Vita brevis” iz Zrenjanina pevale su pop – džez a iste večeri, u petak, u svečanoj sali Prve kragujevčke gimnazije popularnu duhovnu muziku Džona Ratera izvodio je ansambl umetnika iz Kragujevca i Beograda „Tonus nobilis”. 

Do nedelje, 22. avgusta na različitim lokacijama nastupiće tri vokalna ansambla i pet horova: iz Skoplja, Novog Sada, Sombora, Beograda, Zrenjanina, Negotina i Kragujevca.

Sledeće godine festival će obeležiti jubilej, tri decenije postojanja i još uvek uspešno radi zalaganjem osnivača, profesora Miloja Nikolića, pokrovitelja Grada Kragujevca i drugih koji su festival prepoznali kao festival od velikog značaja ne samo za Kragujevac, već za čitavu Evropu budući da se održava pod logom EFFE – „Evropa za festivale, festivali za Evropu” na međunarodnoj karti festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari