U Madlenianumu predstavljena knjiga izabranih drama Miodraga Ilića 1Foto: Knjiga

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum predstavljena je knjiga izabranih drama Miodraga Ilića “Apisova kletva i druge drame”.

Miodrag Ilić je a kulturnoj sceni nekadašnje Jugoslavije i Srbije prisutan više od pola veka. ao pretežno dramski pisac, publicista, novinar, prevodilac i pedagog, autor scenarija za dokumentarne filmove i tv serije,

U njegovm pozorišnom opusu su istorjske, biogafske, drame iz savremenog života, dramske metafore, komedije…

Napisao je 33 dramska teksta, od kojih je većina prikazana na scenama u Jugoslaviji i Beogradu, dok su neke objavljene ili prevedene na engleski, ruski, nemački, mađarski i francuski jezik.

Ilić je dvostruki laureat nagrade „Branislav Nušić“, nosilac medalje Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji i drugih prestižnih nagrada.

Na repertoaru Madlenianuma trenutno su njegove dve drame – „Žanka“ i „Kazanova protiv Donžuana“.

U ovoj knjizi objavljeno je njegovih deset drama različitih žanrova u izboru samog autora: “Apisova kletva”, “Valcer poručnika Nidrigena”, “Srpske metamorfoze”, “Žanka”, “Arlekinova poslednja avantura”, “Dagi moj Fireru”, “Vukomanov povratak”, “Ribe na drveću”, “Brak iz računa” i “Vlada u senci”.

O njima su na promociji govorili Jelena Perić i Boško Suvajdžić, a pročitan je i predgovo teatrologa Radomira Putnka.

Prema njigovim rečima, glavne odlike Ilićevog dramskog pisanja, koje je prihvatio još kao student Josipa Kulundžića, jesu: jasno ispričana priča, profilisani likovi, valjana motivacija, dobar dijalog, prevlast dramskog nad literarnim, bavljenje moralnim dilemama, savremenim čovekom , univerzalnim temama…

Miodrag Ilić govorio je o svojoj zabrnutosti “stanjem današnjeg pozorišta koje je izgubilo orijentire, iako je bilo najdemokratskija ustanova, čija su vrata otvoren svima”.

On je upozorio da će u pozorište u kome nema mesta za tekst i reči doći do tačke kad će samo oterati publiku.

Odlomke iz njegovih izabranih drama čitali su glumci: Jelica Sretenović, Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari