u mojoj glaviFoto: Promo

Animacija „U mojoj glavi 2“ za devetnaest dana prikazivanja zaradila je više od milijardu dolara na svetskim blagajnama, što ga čini prvim crtanim filmom koji je u kratkom roku dostigao pomenuti rekord.

Svetski mediji napominju da je čuvenoj Diznijevoj animaciji „Zaleđeno kraljevstvo“, za takav uspeh, bilo potrebno 25 dana.

I u domaćim bioskopima posećenost ne zaostaje, a gledanost najnojnovije Dizni i Pixar animacije bliži se brojki od 80.000 posetilaca.

Da je reč o izrazito popularnom ostavrenju govori i činjenica da je na njegovom kreiranju radio veoma stručan tim sastavljen od svetskih eksperata u psihologiji, koji su temejno postavili priču o, sad već poznatoj junakinji Rajli.

U novom nastavku animacije tinejdžerka, uz prisutnost i delovanje različitih emocija unutar sebe stasava i raste u zreliju devojčicu.

Na novom nastavku radili su i Dake Keltner, profesor Berkli univerziteta, kao i Lisa Damur klinički psiholog, posebno stručna za adolescente. Oni su učestvovali prilikom oblikovanja novih emocija u priči, a to su Anksioznost, Smor, Stid i Zavist.

Za mediji „Vox“ kažu da je Pixar studio dobro uradio posao, shvatajući nauku ozbiljno.

„Mnogo smo razgovarali sa timom Pixar studija o perfekcionizmu. Perfekcionizam kod adolescentkinja, a narčito kada je o kontroli anksioznosti reč, veoma je realno i izazovno pitanje,“ rekla je Damurova.

A zašto je korisno pogledati pomenuti animirani film u bioskopima, pitali smo i naše stručno lice, psihološkinju i psihoteraputkinja Smiljanu Grujić.

„Da bi obrazovanje bilo delotvornije umnogome može da pomogne film, samim tim što su današnje generacije one koje rastu uz ekrane i slika im je bliža od reči. Naročito je dobro kada postoje teme o kojima deci u tinejdž periodu nije lako pričati ni sa roditeljima, ni sa vršnjacima. To je tama osećanja o kojima uglavnom ili puno toga ne znamo, ili nas je strah da delimo svoja unutrašnja stanja sa drugima. E upravo film U mojoj glavi 2, koji beleži veliku posećenost je pokazatelj koliko su nam potrebni sadržaji koji će biti edukativni za decu, ali i za njihove odrasle, naročito kada deca prolaze kroz period u kome ni oni ni njihovi roditelji nemaju odgovore.“

Ona je dodala i to da su dogodovštine likova koji su deo filma one koje većina dece ima u tom uzrastu i time se deca lako identifikuju sa likovima filma, a junakinja Rajli je puna izazova, različitih osećanja, misli koje je sprečavaju da ostvaruje ono što želi.

„Svako dete u tom uzrastu može biti Rajli i to je ono što je najveća vrednost filma,“ zaključila je ona.

Podsetimo, animacija „U mojoj glavi 2“ nalazi se već pune dve nedelje na bioskopskom repertoaru, a u sinhronizaciji filma učestvovali su naši glumci, muzičari i javne ličnosti, među kojima Nebojša Milovanović, Hristina Popović, Jelena Đoković, Iva Lorens, Jelena Gavrilović, Marko Kon, Srđan Moby, Milena Predić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari