U Muzeju Srema predstavljene 3D animacija i filmovi o zanimljivostima Sirmijuma 1Foto: mitrovica.info

Prvi rezultati evropskog projekta „Arheodanube” predstavljeni su u Muzeju Srema. Prisutnoj publici prikazane su 3D animacije starorimskih lokaliteta u Sremskoj Mitrovici, kratki filmovi o zanimljivim predmetima i aplikacija na tabletu sa informacijama o luksuznom mermeru carskog Sirmijuma.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, Muzej Srema već dve godine učestvuje u Međunarodnom projektu – Arheološki parkovi u urbanim celinama kao sredstvo za ostvarivanje lokalnog održivog razvoja, pod nazivom „Arheodanube”.

„Tema projekta je arheološki turizam koji može da predstavi naš grad u najboljem svetlu. Pored puno dokumenata koji će pomoći drugima u ostvarivanju njihovih želja i očuvanju kulturnog nasleđa, uradili smo jedan pilot-projekat, odnosno inovaciju u okviru našeg lokaliteta. Na osnovu iskustva i zapažanja kustosa urađeni su filmovi o specifičnim predmetima koji su uvek izazivali pažnju posetilaca. Malo smo izmenili postavku skulptura i izložili skoro sve iz naše zbirke, tu su i uzorci luksuznog mermera, mislim da smo treći ili četvrti muzej na svetu koji je to uradio. Na tabletima mogu da se vide različite informacije, imamo video-bim na kome se puštaju filmovi, kao i 3D animacije”, objasnila je Jasmina Davidović, arheolog Muzeja Srema.

Saradnici koji su radili na softveru za tablete su Dragan Vizićanin, inače predsednik Udruženja invalida „Vizido” i Tihomir Bešović.

Po njihovim rečima, sofver je jednostavan za korišćenje, tako da svi ljudi mogu lako da dobiju informacije putem tableta.

U brendiranju arheološkog parka Sirmijuma, kao jedinice u kojoj su povezani svi lokaliteti, učestvovao je Projektantski atelje Mitrović.

„Ponudili smo ideju arheo-bajk rute moj biro i ja, Zorana Obradović koja sa mnom radi i mladi softverski inženjer Milan Lazarević koji nam je pomogao u vezi sa aplikacijom. Napravljena je putanja kojom se biciklom može proći čitav krug po gradu, u trajanju od oko 45 minuta, kako bi se videle lokacije iskopina Sirmijuma i eventualno prezentacije, odnosno vizualizacije kako su nekad izgledale. Mislim da je jedinstveno u svetu da se arehološko blago predstavlja biciklističkom rutom, otprilike 75 hektara koliko je pokrivao Sirmijum nije lako preći pešice, ovako, iznajmljivanjem bicikla može se obići nekih 20 lokacija i u mobilnom telefonu pročitati šta se na tom mestu nalazi”, rekla je arhitekta Slavenka Mitrović Lazarević.

U cilju da vrednosti kulturnog nasleđa ostanu očuvane i budu pristupačne sadašnjim i budućim generacijama, cilj projekta „Arheodanube” je da se razviju i napreduju u jednom integrisanom konceptu planiranja.

Projekat doprinosi shvatanju arheoloških parkova kao integralnog koncepta između arheološkog nasleđa i urbanog razvoja grada, kao i kulturnog turizma.

Projekat se završava 31. decembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari