U najužem izboru za prestižnu nagradu "Vasko Popa" našle su se četiri knjige poezije 1foto: Aneta Pawlik on Unsplash

Žiri ugledne pesničke nagrade “Vasko Popa” saopštio je koje su to četiri nominovane knjige koje se nadaju ovogodišnjoj pobedi.

Nagrada „Vasko Popa“ dodeljuje se 29. put, za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, u toku konkursne godine, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pesama. Ona ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.

Dosadašnji dobitnici svedoče o visokom ugledu Popine nagrade koji su među najznačajnijim akterima posleratne moderne srpske poezije od Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Bore Radovića, Vujice Rešina Tucića, Radmile Lazić do Duška Novakovića, Dragana Jovanovića Danilova…

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa. U uži izbor su uvršteni sledeći naslovi:

  • Miroslav Cera Mihajlović, “Duga pamet”, Beograd, SKZ
  • Tanja Stupar Trifunović, “Zmijštak”, Beograd, Arhipelag
  • Maja Solar, “A htela sam”, Beograd, Enklava
  • Katarina Pantović, “Ritual pred spavanje”, Šabac, Sumatra izdavaštvo

Žiri će ime dobitnika 29. nagrade „Vasko Popa“  saopštiti u drugoj polovini juna. Nagrada će biti uručena na svečanosti u Vršcu 29. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari