U nedelju počinje 13. revija "Teatar na pravom putu" 1

Već 13 godina Šabačko pozorište novu sezonu počinje sa revijom „Teatar na pravom putu“, a po raznovrsnosti i kvalitetu predstava, čak devet, ova je najambicioznija.

Veliki iskorak napravljen je pre tri godine, organizovanjem „Večeri Dušana Kovačevića“, a održana su i dva festivala „Pozorišno proleće“, sa najboljim predstavama srpskog teatra.

Uz to, Šabačko pozorište ima širok repertoar, kvalitetan ansambl, čak pet igrajućih dana, a hit predstava Šekspirov „Perikle“ u režiji Nikite Milivojevića pobrao je čak 14 nagrada na najprestižnijim festivalima.

Prvog oktobra, na otvaranju revije i nove pozorišne sezone dodeljuje se tradicionalna nagrada „Boris Kovač“ za doprinos razvoju Šabačkog pozorišta, a ove godine laureati su Kokan Mladenović i glumac Borivoje Božanić. I na početku je predstava Kokana Mladenovića „Rubište“, kao svojevrsna paradigma ovog vremena u Srbiji.

Drugog oktobra gostuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa „Kir Janjom“, u režiji Dragane Varagić, a naredne večeri predstaviće se SDU Vojvodina i Pozorište mladih iz Novog Sada sa „Muškim stvarima“ F. M. Kreca u režiji Dušana Perovića. Nezaobilazni deo svetskog teatra je Čehovljev „Galeb“, a u Šapcu će ga izvesti Pozorišna kompanija „A la Place“ iz Tokija, u režiji Cujoši Sugijame. Takođe pozorišna klasika, Krležin komad „U agoniji“ predstaviće Beo Art, u režiji Ane Đorđević.

Premijera Šabačkog pozorišta je šestog oktobra, sa predstavom „Mata Hari“, u režiji Snežane Udicki, a sedmog oktobra dolazi Narodno pozorište iz Zrenjanina sa komadom „Zrenjanin“ I. Štiksa, u režiji Borisa Liješevića. Još jedno gostovanje, Akademski teatar ruske drame „Georgij Konstanionov“ odigraće predstavu „Vojnici“ u režiji Aleksandra Sučkova. Za sam kraj revije predstaviće se Kraljevačko pozorište „Play Andrić, ili o ljudima o kojima se ne može mnogo kazati“, u adaptaciji i režiji Mie Knežević.

Velika pomoć Grada’]

Pozorišni život u Šapcu traje od 1840. godine, i što je najvažnije ima vernu publiku. Za devet predstava revije cena kompleta je 2.300 dinara, a za pet predstava 1.300 dinara. U svemu ovome Šabačko pozorište ima veliku podršku gradske uprave, a iz gradskog budžeta za kulturu se izdvaja sedam odsto, odnosno oko 200 miliona dinara, što govori kolika se pažnja poklanja ovom segmentu društvenog života u gradu.

Reč reditelja o drami „Mata Hari“‘]

Na sam pomen imena poznate i kontroverzne špijunke, u gledaocu nastaje asocijacija da unapred zna da ga očekuje neka vrsta trilera o ovoj opasnoj ženi, jer je upravo ona arhetip fatalnosti. Naša predstava je u žanrovskom smislu najmanje triler, a najviše melodramska priča o pokretačkoj i nezaustavljivoj snazi ljubavi, koja često može da ode u pravcu koji nismo mogli ni da predvidimo. Drama „Mata Hari“ prikazuje borbu jedne, u početku tek pomalo neobične žene koja je želela porodicu i mir, a postala je simbol opasnosti i pohote, a na kraju životnog kruga – žrtva svega onoga što ju je izdvajalo iz okoline – potrebe za ljubavlju, upornosti, strasti, samosvesti, ambicije i vremena u kome je živela, a takvim ženama se različitost retko prašta.

Snežana Udicki

Mostovi kroz vekove

U Otvorenoj galeriji, na gradskom trgu, Međuopštinski istorijski arhiv priredio je izložbu „Arhivirana arhitektura“ izložba. Cilj izložbe jeste upoznavanje sugrađana sa delatnošću Arhiva i dokumentima koji se u njemu čuvaju. Izložba se sastoji od 14 panoa na kojima su prikazane zgrade koja imaju svojstva spomenika kulture. Predstavljeni su projekti, tehnička dokumentacija i fotografije u izgradnji javnih i privatnih objekata, i to su prvorazredni istorijski izvori za proučavanje razvoja arhitekture. Posebno značajni su projekti mostova građenih u Šapcu, kao i onih manjih „ćuprija“ u Podrinju.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržavanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari