U Negotinu počinju 58. Mokranjčevi dani 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

U subotu 14. septembra, u Negotinu počinju tradicionalni 58. Mokranjčevi dani u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Kako organizatori kažu, svečano otvaranje festivala je od 18 sati u njegovoj rodnoj kući.

Kako organizatori ističu, za publiku je tokom sedam festivalskih dana pripremljen različit program. Odmah nakon polaganja cveća na spomenik Mokranjcu, sledi pozdravna reč predsednika opštine Vladimira Veličkovića, a potom i beseda operskog pevača Željka Lučića.

Zatim će se publici predstaviti Pevačko društvo Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina zajedno za horovima iz Negotina, pod dirigentskom palicom Senke Milisavljević. U 19 sati biće otvorena izložba skulptura i crteža “Basne o Kušlji”, Nedima Hadži Ahmetovića – Mafe, u galeriji Doma kulture.

Jedan od centralnih događaja je tradicionalno Natpevavanje horova, u kome će ove godine učestvovati četiri ansambla – iz Bara (Crna Gora), Kikinde, Niša i Negotina. Početak je u subotu, prvog dana festivala od 20 sati.

Ove godine Mokranjčevi dani trajaće od 14. do 20. septembra. Organizator manifestacije je Dom kulture Stevan Mokranjac, a generalni pokrovitelji Opština Negotin i Ministarstvo kulture.

Podsećamo, Mokranjčevi dani su jedan od najstarijih i najuglednijih muzičkih festivala u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari