U novoj nemačkoj TV seriji Angela Merkel - detektivka 1Foto: Michael Weber / imageBROKER / Profimedia

Italijanski gledaoci s uzbuđenjem su dočekali emitovanje dvodelne televizijske serije koja prikazuje Angelu Merkel kao detektivku u stilu Agate Kristi, piše DW.

U seriji nemačka glumica Katarina Talbah tumači bivšu kancelarku koja je nakon političke karijere preuzela personu moderne Miss Marple.

Miss Merkel i ubistvo u dvorcu prva je od dve epizode, a na italijanskom televizijskom kanalu Rai2 emitovana je u petak uveče.

Serija nije italijanska kreacija, već ju je proizvela filmska produkcijska kuća iz Hamburga, a prvi put ju je prikazao nemački RTL u martu prošle godine.

Nakon što je napustila političku funkciju, alternativna stvarnost je Miss Merkel smestila u okrug Uckermark u istočnoj Nemačkoj, gde je stvarna bivša kancelarka Angela Merkel odrasla i kasnije kupila kuću za odmor.

Ovde živi sa svojim suprugom, Joakimom Sauerom, i svojim telohraniteljem, Mikeom, ali pošto joj dosadi penzionerski život počinje da istražuje kriminalističke slučajeve, na nezadovoljstvo obojice muškaraca.

Premda bi lokalni policijski inspektor Haneman zapravo trebalo da rešava ubistva, zbog lenjosti ne vidi ni najočitije nekonzistentnosti.

Druga epizoda, Ubistvo na groblju, emituje se u Italiji sledeće sedmice. Italijanske novine Corriere Della Sera primetile su „određeno uzbuđenje i iznenađenje na društvenim mrežama“ nakon što je insert iz serije objavljen na društvenoj mreži X, navodi Index. hr.

Pisac trilera David Safijer rekao je da je ideja nastala 2019. godine.

„Ujutro sam se sastao sa svojim agentom i razgovarali smo o Angeli Merkel. Već tada je bilo jasno da se neće ponovo kandididovati na izborima“, ispričao je Safijer.

Kasnije tog dana, gledao je američku detektivsku seriju Columbo na televiziji:
„Odmah sam shvatio da sam pronašao ideju za sledeću knjigu.“, ukazao je Safijer

Drugi glavni izvor inspiracije mu je bila Miss Marple Agate Kristi, čije ime se odražava u naslovu.
David Safijer, dosad je izdao tri knjige bazirane na toj ideji, od kojih su prve dve već adaptirane za televiziju, dok treća, Ubistvo na pučini, još nije stigla na male ekrane.

Četvrta knjiga u seriji treba da bude objavljena u novembru, istog meseca kada će autobiografija Angele Merkel Freiheit (Sloboda) stići na police knjižara.

Stvarna bivša kancelarka, koja sledeće srede navršava 70 godina, zaista je pokazala pravi interes za rešavanje ubistava nakon što je napustila kancelarsku funkciju, pa je tako u decembru 2022. godine gostovala u božićnom specijalu true crime podkasta Sprechen Wir Über Mord? (Razgovaramo li o ubistvu?).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari