U okviru Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, pred zaječarskom publikom odigrana predstava ,,Ćelava pjevačica“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U okviru Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, pred zaječarskom publikom odigrana je predstava ,,Ćelava pjevačica“ u produkciji Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore. Predstavu je po tekstu rumunsko-francuskog pisca Ežena Joneska režirao Jagoš Marković, kome je ovo bio nažalost poslednji projekat.

Ežen Jonesko pripada pravcu avangarde i teatru apsurda, i njegovi likovi u najizvođenijem delu ,,Ćelava pjevačica“ nemaju jasan indentitet ni biografiju. Jedan stariji bračni par dočekuje drugi mlađi par, i kroz seriju besmislenih rečenica i razgovora prikazuju otuđenje sveta oko nas uz neverovatnu dozu apsurda i komičnih situacija koje su izazivale smeh u publici.

Novu verziju drame kojom je pedesetih godina prošlog veka ustanovljen novi žanr, teatar apsurda, Jagoš Marković režirao je u produkciji Centra za kulturu Tivat, a za ovu predstavu dobio je poslednju nagradu u karijeri Plaketu ,,Ivana Tomičić“ za poseban doprinos teatru i festivalu Purgatorije.

On je odlučio da njenu radnju iz Londona preseli u Boku Kotorsku, u stan jedne gospodske kotorske familije, te da britansku uštogljenost originalnih aktera ove drame pretvori u mediteransku lepršavost. Ključnu ulogu u tome imao je prevod Joneskove drame na bokeški dijalekt i njeno prilagođavanje lokalnim prilikama, smeli zahvat koji potpisuje Neven Staničić.

Od prvih scena prepuno gledalište bilo je poneseno izvanrednom glumačkom igrom. Svojom raskošnom glumačkom kreacijom istakla se glumica Olga Odanović, koja je za ulogu gospođe Borio dobila nagradu ,,Zoranov brk“ za najbolju glumicu u predstavi.

„Volim komediju apsurda. Bliska je mom senzibilitetu. Međutim, to nije nimalo lako napraviti. Moramo naći dobar ključ i slediti ga. Prošli smo intenzivan, divan proces radeći ovu predstavu. Gde god da igramo ,,Ćelavu pjevačicu“ igramo je u čast Jagoša Markovića i u čast Jagoševog pozorišta. Ceo ansambl ovog komada sastavljen je od njegovih prijatelja i od nekog ko Jagoša razume. On je bio pun razumevanja i mislim da nijedan reditelj nije voleo glumce kao Jagoš Marković. Sa njim sam radila puno predstava od treće godine akademije pa do prošlog leta, kada nas je iznenada napustio. Inače, ovaj komad svakim igranjem dobija još po jedan sloj. Nešto se dešava tokom ovih godinu dana igranja ,,Ćelave pjevačice“, da mi odemo ponekad u totalnu metafiziku, zahvaljujući Jagošu koji je to tako postavio. Nikada nećemo dati da se ova predstava raspadne i čuvaćemo je dokle god budemo bili u stanju da je igramo“.

Glumica Olga Odanović ističe da je počastvovana što je u Zoranovom gradu i što je dobila nagradu velikog glumca kao što je bio Zoran.

„Upoznala sam ga davno, dok sam završavala Filozofski fakultet, i on je bio jedan od tih koji mi je dao vetar u leđa da se odlučim za drugo zanimanje, a to je gluma“, rekla je na okruglom stolu kritike glumica Olga Odanović.

Predstavu snažno obeležava izbor muzike, mediteranski premaz vešto rediteljski prepleten sa žanrom apsurda. Branko Vidaković, harizmatični, scenski bravurozan gospodin Borio, govoreći o svojim utiscima, kaže da se bojao da li će publika zbog govora prihvatiti ovu predstavu.

„Bio sam malo nepoverljiv kako će publika zbog dijalekta razumeti šta govorimo, ali vidim da Zaječar ima divnu školovanu pozorišnu publiku koja je prepoznala sve što smo imali da im kažemo. I nama nije bilo lako da savladamo ovaj kotorski dijalekt, mnogo smo se mučili u početku. Ne samo zbog akcenta nego je trebalo preneti i taj mediteranski mentalitet. Jagoš nas je naravno uverio da mi to možemo i mi smo mu poverovali. Ispalo je na kraju da je bio u pravu“, rekao je glumac Branko Vidaković.

Glumica Dubravka Drakić istakla je da joj je velika radost što je deo ovakvog glumačkog tima.

„Na početku nisam bila sigurna kako će da profunkcioniše, ali evo reakcija publike je sve rekla. U realnosti mi živimo apsurd u punom kapacitetu. Na sceni doveli smo apsurd do apsurda. I na kraju kroz predstavu pitali smo se, jesmo li ga svesni i jesmo li ga prihvatili kao nešto uobičajeno. Radeći predstavu, krenuli smo iz onoga što mi zapravo jesmo, iz razumevanja svega toga da bismo ga mogli dekonstruisati, i vidim da je publika to potpuno prepoznala“.

U najnovijoj verziji čuvenog Joneskovog dela, pored Olge Odanović, Branka Vidakovića i Dubravke Drakić, igraju i Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Bane Popović.
Utisak je da je ovo bilo veče posvećeno izvanrednom reditelju Jagošu Markoviću i neprevaziđenom glumcu Zoranu Radmiloviću i da je ova predstava igrana baš u njihovu čast.

Na programu četvrte festivalske večeri biće izveden komad ,,Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu), po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

U ciklusu „Velikani srpske kulture“ koji se odvija u okviru pratećeg programa 33. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u nedelju 20. oktobra sa početkom u 12 sati biće predstavljen portret glumca Milana Cacija Mihailovića.

Ovom prilikom biće predstavljena monografija o njegovo životu i radu pod nazivom „Maraton“.

U programu učestvuju: Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, glumica Vesna Čipčić, pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, glumica Anja Josifovski, Milan Caci Mihailović i Marija Simonović, moderator.

Ulaz je slobodan!

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari