U okviru Festivala ,,Dani Zorana Radmilovića” zaječarskoj publici se predstavilo Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

„Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi dodeljen Branku Vidakoviću, a Vanji Ejdus uručena Nagrada za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“, koja se dodeljuje na Sterijinom pozorju!

U okviru Festivala ,,Dani Zorana Radmilovića” sinoć se zaječarskoj publici predstavilo Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”. Komad je po tekstu Biljane Srbljanović režirao Andrej Nosov.

Publika je imala priliku da se na pozornici sretne sa izopačenom i presitom decom, nedoraslim sredovečnim slabićima, samozaljubljenim političarima, kao i majkama i očevima spremnim da i u svojoj kući hodaju po leševima. Sudbine ovih ljudi i mali porodični paklovi u koje su sebe zarobili, samo naizgled nepovezani i odvojeni jedni od drugih, ukrštaju se i prepliću u toku radnje, stvarajući jednu ciničnu i uznemiravajuće istinitu sliku društva u kome živimo. Tekst Biljane Srbljanović je duboko ličan, a ova dramska autorka napisala ga je pre više od deset godina kada joj je umirao otac. Komad je imao svoju praizvedbu 2011. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu a potom i u nemčkom pozorištu Šaušpilhaus Bohum.

Žiri je za dobitnika nagrade za glumačku bravuru ,,Zoranov brk” u večerašnjoj predstavi proglasio Branka Vidakovića za ulogu Tate. Prema njegovim rečima, predstava „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” budi empatiju, podseća nas na naše ranjivosti, na nedostatak nežnosti, na nepotrebne grubosti.

„Biljana Srbljanović je pisac koji uglavnom piše o sebi. Naše su porodice uglavnom disfunkcionalne. O tome se malo piše, a Biljana je napravila celu dramu da bi raspravila sa svojim ocem svoje unutrašnje emotivne trenutke. Na generalnoj probi se zaplakala, što znači da smo uspeli da priču iznesemo onako kako je zamislila. Ono što je ključno za ovu predstavu je da svaki čovek može da se prepozna u ovom komadu, u svakoj sceni u svakom liku. Ja sam vrlo ponosan na ovu nagradu koju sam dobio večeras i eto konačno da i ja u svojoj kolekciji nagrada dobijem jedan ‘Brk’ i to ne bilo koji već Zoranov brk”, rekao je glumac Branko Vidaković.

U svojoj glumačkoj kreaciji dominirala je i Vanja Ejdus igrajući ulogu ćerke Nadežde.

„Reditelj nam je tražio da igramo intimno, filmski, i nama je bilo lepo da budemo blizu jedni drugima. Sigurna sam i da večeras nismo izašli iz tog ključa, da smo se dobro čuli, i da je publika prepoznala šta smo hteli da im poručimo. Predstava je začinjena muzikom koju je voleo otac Biljane Srbljanović. Ovaj komad i jeste bio inspirisan njenim ličnim odnosom sa svojim ocem, i ja mislim da smo uspeli da odgovorimo na zadatak . Predstava i jeste tu da nas podseti na te neke stvari, na ljubav, na ono što nam nedostaje možda najviše u ovom trenutku”, rekla je glumica Vanja Ejdus.

O radu sa rediteljem Andrejem Nosovim govorila je umetnički direktor Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez.

„Nosov je divan reditelj i mislim da je pre svega napravio izvanrednu podelu u odnosu na ansambl našeg pozorišta koji je zaista veliki. Ono što je ovde bilo suštinski bitno za predstavu je da se dobro urede odnosi između likova. Predstava ima poseban pečat jer je sve pisano kao alegorija, ali tu ima mnogo prostora da se čovek glumački, uopšte pozorišno razmašta“, rekla je umetnički direktor Molina Udovički.

U predstavi ,,Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” pored Branka Vidakovića i Vanje Ejdus igraju: Nenad Stojmenović, Nina Nešković, Miloš Đorđević, Suzana Lukić, Dragana Varagić i Petar Strugar. Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Marija Marković Milojev i Petra Fotez, kompozitor Draško Adžić, a Marija Milenković bila je zadužena za scenski pokret.

Žiri u sastavu Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Aleksandar Gajin, dramski umetnik i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, odlučio je da Nagradu za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“ na ovogodišnjem 69. Sterijinom pozorju, dodeli Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi Narodnog pozorišta iz Beograda „Očevi i oci“ prema istoimenom romanu Slobodana Selenića.

Vanji Ejdus je nagrada uručena sinoć, nakon predstave „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“. Predsednik žirija Vladimir Đuričić uručio je Vanji umetničku sliku, portret sa njenim likom, autora Miroljuba Sretenovića, koji je jedan od naših najboljih portretista.

Član žirija Aleksandar Milosavljević uručio je nagrađenoj glumici keramičku statuetu Zorana Radmilovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari