U ova dva grada u Švajcarskoj mogla bi da se održi sledeća Evrovizija 1Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

 

Još uvek nije odlučeno koji će švajcarski grad biti domaćin Pesme Evrovizije 2025.

Organizatori muzičkog takmičenja Evrovizija saopštili su da se odlučuju između dva grada – Bazela i Ženeve.

Naveli su nekoliko prednosti oba grada, a zvanično saopštenje koji će od ova dva grada biti domaćin Pesme Evrovizije 2025. biće objavljeno u petak, 30. avgusta.

U komentarima su ljubitelji takmičenja napisali koji grad smatraju boljim izborom.

„Ženeva je bolja od Bazela. Bolji aerodrom, hale većeg kapaciteta i grad izgleda moderno. Takođe, veoma je bezbedan“, „Nadam se da neće biti Ženeva“, „Bazel je jedan od mojih omiljenih gradova“, „Gde je jeftinije“, neki su od komentara?

Nemo je ove godine pobedio na Pesmi Evrovizije sa pesmom The Code i doveo takmičenje u Švajcarsku. Međutim, konzervativne grupe iz Švajcarske ne žele da se takmičenje održi u toj zemlji.

Hrišćansko-konzervativna švajcarska federalna demokratska unija (EDU) najavila je sredinom jula da će raspisati referendum o tome da li se javna sredstva mogu koristiti za održavanje takmičenja u gradovima koji su se prijavili za njegovo održavanje.

„Pesma Evrovizije je užasan propagandni događaj“, napisao EDU na X-u prošlog meseca.

„Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje“, dodaje se.

EDU je relativno mala politička partija, ali njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švajcarska narodna partija i Udruženje švajcarskih poreskih obveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari