U Pozorišnom muzeju u Zaječaru predstavljen portret Tatjane Tanje Bošković 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Pozorišnom muzeju u Zaječaru, predstavljen je portret Tatjane Tanje Bošković, naše pozorišne, televizijske i filmske glumice. O njenoj pozorišnoj karijeri govorio je Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, a o ulogama na filmu – Radoslav Rale Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke.

Prve asocijacije Aleksandra Milosavljevića na Tanju Bošković kao pozorišnu glumicu vezane su za mjuzikl, za koji nije dovoljna samo dobra gluma, kako ističe Milosavljević, već i da dobro pevate i igrate. Tanja je u ovom žanru bila očaravajuća, ali i ne samo u njemu.

,,Tanja nije blistala samo u muzičkom pozorištu. Ona je igrala i neke od najzahtevnijih dramskih uloga, ozbiljne ženske likove“, rekao je Milosavljević prisećajući se predstave „Očevi i ociˮ u kojoj Tanja tumači lik Elizabete. „Tanja Bošković svojim stavom na sceni ali i van scene kao da nas neprestano podseća na to: Ja sam dama! Dama-glumica. Ona je diva – obožavana i božanstvena!ˮ, dodao je Milosavljević.

Nekih značajnih filmskih uloga Tanje Bošković prisetio se i Rale Zelenović, napomenuvši da je ova godina za Tanju jubilarna – 50 godina na filmu i više od 80 uloga.

„Za mene je jedan kriterijum važan kada posmatramo gde je mesto neke glumice u istoriji filma, a to je sa kojim je autorima sarađivala, koji su joj dali svoje poverenje“, rekao je Zelenović, nabrajajući neke od poznatih režisera, poput Gorana Markovića, Lordana Zafranovića, Đorđa Kadijevića, Zdravka Šotre i drugih, u čijim filmovima je Tanja glumila.

Tanja Bošković dobitnica je velikog broja nagrada, a među njima i dva Zoranova brka (2012 i 2019). Za zaječarsko pozorište vežu je lepe uspomene i Zaječar je grad u koji rado dolazi.

„U jednom gradu koji nije Beograd i gde se nema toliko ni vremena ni prostora da se velike stvari stvaraju, vi ste stvorili Pozorišni muzej, čuvate ime i delo Zorana Radmilovića. Ja sam imala veliku sreću da igram sa njim i da ga gledam. Da ga gledam i kad ćuti, i kad nije raspoložen i kad mu je muka od svega i kad je jako veseo. Pričao je o Zaječaru sa najvećim ushićenjem, najneverovatnije priče koje se zamisliti moguˮ, rekla je na kraju Tanja Bošković.

Direktor Vladimir Đuričić uručio je danas glumici Tanji Bošković plaketu za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i statuetu Zorana Radmilovića, rekavši da Tanjine posete našem gradu i našem pozorištu za nas imaju veliki značaj, i istakavši posebno njene zasluge i pomoć u osnivanju Pozorišnog muzeja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari