U Rgotini kraj Zaječara održan tradicionalni 11. Ivanjdanski sabor 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Rgotini je juče održan tradicionalni 11. Ivanjdanski sabor „Rgotina 2024”.

Manifestacija je počela defileom i zajedničkim kolom svih učesnika. Kulturno-umetnički program otvorili su svojim zdravicama Strahinja Ilić i Marija Stojanović, a nastavljen je nastupom KUD-a „Zoran Gajić” iz Rgotine.

Nakon domaćina, nastupila su i ostala kulturno-umetnička društva: „Romulijana” iz Gamzigrada, „Novo doba” iz Grlišta, „Sloga” iz Vražogrnca, „Šljivar” i „Grljan” iz istoimenih zaječarskih sela. Prisutne je tokom programa pozdravio i Vlasta Bačilović, zdravičar iz sela Krivelj kod Bora, a publika je mogla da uživa i u nastupu vokalno-instrumentalne grupe iz mesta Valakonje Bukovo kod Boljevca.

Ovogodišnji Ivanjdanski sabor uspešno je spojio tradicionalno i moderno, što je potvrdila i reakcija publike nakon nastupa plesne grupe „Zumba sa Gagom”.

Kao i prethodnih godina, i na ovom saboru biran je najlepši ivanjdanski venčić. Prvu nagradu osvojila je mlada Rgoćanka Maja Nikolić.

Bogat program, šarenilo narodnih nošnji i ivanjskog cveća i brojna publika obežili su praznično julsko veče u Rgotini.

Ivanjdanski sabor organizovala je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine ― Centar za kulturu „Zoran Radmilović” u saradnji sa Mesnom zajednicom „Rgotina”, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari