U Šabačkom pozorištu premijerno izveden komad "Šumadija" 1Foto: Stanislav Milojković

Šumadija, Šabačko pozorište, tekst Filip Vujošević, režija Maja Pelević, scenografija i kostimi Isidora Spasić, glumci: Vladimir Milojević, Suzana Lukić, Sonja Milojević, Aleksandra Ristić i Kristina Pajkić.

Premijerom predstave „Šumadija“ u režiji Maje Pelević, po tekstu Filipa Vujoševića, Šabačko pozorište otvorilo je u subotu uveče novu sezonu koja počinje već tradicionalnom Pozorišnom revijom.

„Šumadija“ je pseudoautobiografska priča samog pisca o položaju umetnika u Srbiji danas. Vujošević, kako sam kaže u razgovoru sa rediteljkom objavljenom u prospektu za premijeru, piše da bi mogao u društveno prihvatljivom kontekstu dramskog teksta da „manipuliše i laže“, uz objašnjenje da mali mediokritet čuči u svima nama, samo je pitanje da li ćemo mu pružiti šansu da procveta.

Njegov imenjak F, neuspešni pesnik za decu i podjednako neuspešan kopirajter ubačen preko veze na posao, u sjajnom izvođenju Vladimira Milojevića, odličnoj režiji Maje Pelević, minimalističkoj scenografiji Isidore Spasić koja se poigrava slagalicama, zaista „cveta“ tokom svih 75 minuta predstave.

Nije ni čudo jer pisac za okosnicu i inspiraciju na momente urnebesnih replika i dijaloga ima lično iskustvo angažmana u marketinškim agencijama („izvor tumora na mozgu!“). On i Maja Pelević su uigran tim, umetnički i u društvenom angažmanu, autentičnosti „Šumadije“ svakako doprinosi i njihovo iskustvo od pre nekoliko godina kad su se eksperimentalno učlanili u sedam partija istovremeno.

U tom kontekstu valja shvatiti i poruku rediteljke da „Šumadija“ danas može da se odigra jedino u Šapcu, zbog slobode za stvaranje kojom ta sredina osvaja.

Na prvu loptu gledaoci tu slobodu mogu vezati za neskrivene, nimalo laskave aluzije na račun vladajuće stranke i njenog lidera, ali to je samo mali segment ove višeslojne priče. Atraktivan svakako, pošto F, posle više pokušaja da se preko noći učlani u esnaf, čak i u SANU, pokušava da do uspeha dođe učlanjenjem u SNS, ali ostaje neprihvaćen; uprkos simpatijama koje budi kod aktivistkinje Mine (Kristina Pajkić) – zbog „prebukiranosti“ stranke može da bude simpatizer.

Na koncu ga sestra Ivana (Sonja Milojević) angažuje u marketinškoj agenciji, a on neuvažen i neiskazan kao umetnik vodi intenzivnu prepisku sa festivalom dečje poezije u Kišinjevu (Moldavija) ne bi li Ii tamo ugrabio kakve tantijeme. Moldavija je za samog pisca, inspirisanog serijom „Dinastija“, mesto gde je sve moguće, čak i da lenji i netalentovani F. nađe svoju sreću.

U predstavi se prepliću san i java, pesnikova opsesivna ljubav prema glumici Suzani Lukić koja mu dolazi u snu – a sjajno je tumači sama S. L. – i praktično prinudni posao u agenciji na marketinškoj promociji čokoladica „Šumadija“ dovode do gotovo nadrealnih scena, potcrtanih kockama koje slažu protagonisti brzo sami menjajući scenografiju i upućujući jasnu poruku gledaocima.

Dinamičnosti predstave doprinosi i odlično odabran i još preciznije uklopljen video-materijal koji se emituje sa velikog TV-ekrana, kao i maske Darka Ivanovića. Gledaoci su praktično deo predstave jer su na bini, u jednom momentu Suzna Lukić obraća im se direktno pitanjem „kako glumim?“.

„Šumadija“ je nesumnjivo timski proizvod, moderna predstava dobro ukomponovane ekipe, koju upotpunjava i direktorka agencije Marina (Aleksandra Ristić), aktivistkinja SNS Mina (Kristina Pajkić), a ovacije izvođačima i autorima na premijeri nagoveštavaju njen dug život.

Šabačkom pozorištu, koje vodi Minja Bogavac, „Šumadija“ je prva predstava i prva premijera u ovoj sezoni, ali peta premijera u poslednjoj kalendarskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari