U slavu dobitnika Lifke: Početak i drugi dan 31. Festivala evropskog filma Palić 1Foto: 31. Festival evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić biće svečano otvoren večeras na Letnjoj pozornici Palić uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji glumici Anici Dobroj u kategoriji domaćih stvaralaca, direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu u kategoriji inostranih stvaralaca i reditelju Ademiru Kenoviću u kategoriji autora iz regiona.
.

Glavni takmičarski program 31. Palića počinje filmom “Sva lica dobrote” reditelja Jorgosa Lantimosa, triptihom koji prati čoveka bez mnogo izbora, koji pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom; policajca koji je uznemiren što je njegova žena koja se, nakon što je nestala, vratila kao potpuno drugačija osoba; i ženu odlučnu da pronađe nekog posebnog sa neobičnim veštinama.

U glavnim ulogama su Ema Stoun, Vilem Dafo, Džesi Plemons, Margaret Kvoli, i Hong Čau.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 čas će biti prikazano ostvarenje “Svetlost bledi” Fedona Papamihaela, ovogodišnjeg laureata nagrade “Aleksandar Lifka”u kategoriji inostranih stvaralaca, a od 23 sati “Čovek magnet” Gusta Van Der Bergea.

U filmu “Svetlost bledi” Klara, model iz Gruzije koja sada živi u Los Anđelesu, dobija posao u Grčkoj i sa sobom vodi svoju devojku Elu na odmor na ostrvu. Altin, Veton i Edi su mladi ilegalci iz Albanije, deo grupe ilegalnih radnika koji žive u napuštenom hotelu na obali. Klara i Ela istražuju lokaciju kada se dogodi nezgoda.
Albanci ne govore reč engleskog. Različiti svetovi se sudaraju i nesporazumi dovode do toga da situacija brzo preraste u nasilje i osvetu. Razotkrivajući tešku situaciju društvene grupe od suštinskog značaja za grčku ekonomiju, ova priča ističe posledice straha, predrasuda i eksploatacije.

U slavu dobitnika Lifke: Početak i drugi dan 31. Festivala evropskog filma Palić 2
Foto:31. FEF Promo

 

Glavni junak filma “Čovek magnet” je Lucien koji poseduje moći magneta i na neobjašnjiv način ume da privuče sebi kako sav pribor za jelo tako i sve predmete od metala koji mu se nađu u blizini. Međutim, otac mu zabranjuje da taj talenat pokazuje ikome. On potajno sanja o životu zabavljača i mašta o trenutku koji bi ga vinuo u taj svet. Kada izbija Prvi svetski rat sreće se sa putujućim cirkusom, pridružuje im se i u isto vreme nekako postaje i njihov član i odrastao muškarac koji je u stanju da samostalno vodi sopstveni život.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Svetla” Beate Parkanove (18h) i “Zauvek – zauvek” Ane Burjačkove (20h)

U filmu “Svetla” šestogodišnja Amalka isključena je iz porodične svađe. Provodi idilično popodne na jezeru sa bakom i dekom, a kasnije saznaje da je cela zbrka bila zbog plana njene majke da se odvoji i živi kao umetnica u Pragu.

Film “Zauvek-zauvek” smešten je u Kijevu kasnih 1990-ih i predstavlja uznemirujući portret mladih i buntovnih dok manevrišu ljubavlju, istražuju svoju seksualnost, i igraju okrutne igre, u kojima nikada nema pobednika.
U selekciji “Galicija u fokusu”, u Maloj sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija, u 19 časova na programu je film “Obod” Alberta Gracije, gde radnja počinje Damianovim učešćem u televizijskom šou programu gde pobeđuje lojajnost.

U selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 19 časova biti prikazan film “Bez vazduha” rediteljke Katalin Moldovai.

U ovom filmu, nastavnica u srednjoj školi započinje apsurdnu borbu da se opravda kada je jedan roditelj optužuje da promoviše homoseksualnost među učenicima, nakon što je svojim 17-godišnjim učenicima preporučila „Totalno pomračenje“ Agnješke Holand, kako bi bolje razumeli Remboovo delo.

Prvi film u selekciji “Eco Dox” je “Držeći nebo” Pitera Van Ekea, a biće prikazan u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici u 17 časova.

Dok kopači zlata zagađuju reke, šamani umiru, prašuma nestaje i zemlja se zagreva, Davi Kopenava, šaman, poglavica, i poznati portparol plemena Janomami, bori se protiv ovih pretnji više od 40 godina. Iznova i iznova putuje po svetu braneći svoj narod od beskrajne kolonizacije.

U Art Bioskopu “Lifka” u Subotici, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “April u Francuskoj“ Davida Boareta. April, petogodišnja devojčica iz Engleske, nesrećna je što se seli u Francusku. Iz Pariza prelazi u malo srednjovekovno selo na jugozapadu Francuske u kome je živeo njen pradeda. Tamo je ubeđena da on samo spava u groblju i da će se vratiti da bude sa njom. Dok ga čeka, upoznaje njegove stare prijatelje. Sa njima će se otvoriti prema svetu, otkriti svoje unutrašnje ja i zauzvrat zauvek transformisati odrasle oko sebe.

U okviru specijalnih projekcija, od 16 časova u Maloj sali “Mira Banjac” Bioskopa Abazija biće prikazan programski blok “Na ekranu – otkrijte Evropu kroz film i fudbal” sa kratkometražnim filmovima “Sa strane” (Hortense Gélinet), “Zviždaljka” (Grzegorz Zariczny) , “Mič-meč” (Géza M. Tóth), “Trener” (Ben Adler), “Kontrolni punkt” (Juulia Kalavainen), “Međunarodna utakmica” (Sven Schrader, Nadine Schrader), “Volim huligane” (Jan-Dirk Bouw) i “Slobodan udarac” (Bernabé Rico).

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 22 časa biti prikazani filmovi “Zemlja planina” Olge Kosanović, “Idu dani” Igora M. Toholja, “Haljina za finale” Martine Meštrović, i “Ljubavnica Avinjona” (Manuel Fernández Ferro).

U slavu dobitnika Lifke: Početak i drugi dan 31. Festivala evropskog filma Palić 3
Foto 31 FEF Promo

U pratećem programu festivala, u 16:30 u Bioskopu Abazija, biće otvorena izložba “Sedam karikatura za sedmu umetnost”, Galerije savremene karikature Milenko Kosanović.

Na Velikoj terasi na Paliću, za 17 sati je zakazan razgovor sa Anicom Dobrom, dobitnicom nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca.

U 23 časa u Bioskopu Abazija biće održana festivalska žurka uz nastup grupe Matatas.

U slučaju loših vremenskih uslova, filmovi takmičarskog programa će se prikazivati u bioskopu Eurocinema (Otvoreni univerzitet Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15) u predviđenom terminu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari