U susret 58. festivalu Bitef pita mlade: Održan drugi interni radni sastanak pod nazivom Kakav nam Bitef treba? 1Foto promo 58.Bitef

U susret 58. Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu u Beogradu je 14. maja održan još jedan interni radni sastanak pod nazivom Kakav nam Bitef treba? U razgovoru, u kome su učestvovali umetnici, učesnici prethodnih izdanja festivala, saradnici i studenti, glavna tema bio je porast učešća mladih na festivalu.

Prvo izdanje događaja Kakav nam Bitef treba? bilo je od velikog značaja za kreiranje 57. Bitefa i celokupne festivalske atmosfere, te tim Bitefa nastavlja da osnažuje veze sa zajednicom i održava otvorenim dijalog sa stručnom javnošću, kaže se u saopštenju našeg najznačajnijeg pozorišnog festivala.

Događaj je i ove godine održan u prostorijama agencije New Moment Beograd koja ostaje partner festivala, zadužen za vizuelni identitet i promotivnu kampanju 58. Bitefa.

Pedeset sedmo izdanje Bitefa pokazalo je značajno povećanje interesovanja mladih za festival – bilo kao publike festivalskih programa, bilo u broju mladih angažovanih u radu na festivalu, pa je drugi interni sastanak okupio mlade umetnike i umetnice, studente i studentkinje i saradnike i saradnice sa željom da čujemo njihove utiske.

U razgovoru su učestvovali: Ana Najkić, Ana Pinter, Dimitrije Kokanov, Jasmina Nikolić, Jelena Knežević, Jefimija Sekulović, Jovana Marković, Ksenija Đurović, Luka Jovanov, Nikita Milivojević, Siniša Ilić, Tanja Šljivar, Tijana Grumić, Valentina Milićević i Veljko Golubović.

„Za mene je najveći kompliment u ovih godinu dana to što smo dobili poruke da je Bitef postao mnogo otvoreniji”, izjavio je umetnički direktor festivala Nikita Milivojević.

„Činjenica je da se desio neki simboličan pomak na prošlogodišnjem Bitefu koji nas je ohrabrio i obradovao. Pomislili smo da bi bilo dobro da se ponovo okupimo i razmenimo mišljenja. Različitih smo godina, različita su nam iskustva, različiti doživljaji stvarnosti, a Bitef je tačka gde sve to može da se prelama“.

Studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti Ana Najkić, koja godinama unazad stiče znanja i iskustva kroz rad na Bitefu, primetila je kako je to iskustvo posebno dragoceno tokom ranih studentskih godina.

„Još od srednje škole, pa potom i na fakultetu, volontirala sam na Bitefu, ali i drugim festivalima”, navela je ona ističući koliko je to iskustvo kasnije bilo značajno za njen profesionalni rad.

Njena koleginica Jefimija Sekulović, kazala je da iako je ranijih godina posećivala festival, prošle godine je imala poseban osećaj.

„Sada sam prvi put imala osećaj u vazduhu da mi kao studenti jesmo bili važni na Bitefu”, dodala je ona. „Naravno da je studentsko pitanje uvek to da li mi kao studenti možemo da kupimo karte ili ne, iako smo na kraju gledali većinu predstava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari