U trci za Zlatnu arenu Dušan Kovačević, Srđan Dragojević, Raša Andrić 1Foto: Promo

Pored naših ostvarenja „Nebesa“, „Leto kad sam naučila da letim“ i „Nije loše biti čovek“, u takmičarskoj selekciji Hrvatski program nacionalnu premijeru na 69. Puli imaće film „Stric“ reditelja Davida Kapaca i Andrija Mardešić, sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, koji će u Areni biti prikazan 19. jula

Ovogodišnji, 69. Pulski festival biće održan od 16. do 24. jula, a Međunarodni takmičarski program nekada najvažnijeg i najuglednijeg jugoslovenskog filmskog događaja, objavili su umetnički direktor Pavo Marinković i direktorka festivala Tanja Miličić, na konferenciji za medije  održanoj u foajeu pulskog Kina Valli.

Među ostvarenjima koja su ove godine u trci za Zlatnu arenu su i tri srpska filma, a kako je najavila Tanja Miličić, u Areni će se 17. jula prikazati komedija „Nebesa“ Srđana Dragojevića, „triptih čarobnih crnohumornih priča smještenih u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade“.

Veče kasnije, 18. jula, pred publikom će biti „Leto kad sam naučila da letim“ reditelja Radivoja Raše Andrića, „topli obiteljski film ispričan očima djevojčice Sofije čije ljetovanje na Hvaru donosi iznenađujuća otkrića, neočekivana poznanstva, ali i nove gorke spoznaje i kušnje“.

Sa velikim uzbuđenjem hrvatske publike u Areni se 18. jula u 23 i 15h očekuje i nova triler komedija „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića, najavljeno je na ovoj konferenciji.

Sva tri ostvarenja naših reditelja su manjinske hrvataske koprodukcije, nastala su uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), i Filmskog centra Srbije.

U selekciji Međunarodnog takmičarskog programa 69. Pule je 11 filmova koji će se, pored Arene, prikazivati i u Kinu Valli, INK-u, Kaštelu, Ambreli i na Brionima, a ovaj program 16. jula otvara španska komedija „Majstori od zanata“ rediteljke i scenaristkinje Neus Balus, koja je osvojila pet katalonskih nagrada Gaudí i nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Lokarnu.

Većina inostraih naslova koji će se takmičiti ovenčana je nagradama najprestižnijih svetskih festivala, kazao je Marinković, najavljujući i brojne značajne autore koji će gostovati u Puli.

Među njima je i austrijski oskarovac Stefan Ruzowitzky koji će predsedavati žiriju Hrvatskog programa.

Pored tri igrana filma koja će ovog leta predstavljati našu kinematografiju u Puli, kako je objavio FCS, posle svetske premijere u zvaničnom programu predstojećeg festivala u Karlovim Varima, u Hrvatskom programu nacionalnu premijeru u Areni imaće film “Stric” reditelja Davida Kapaca i Andrija Mardešić.

U ovoj manjinskoj srpskoj koprodukciji koja će biti prikazana u Areni 19. jula, glavnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović, a radnja filma se događa u Jugoslavija, kasnih 1980-tih godina.

Voljeni stric vraća se iz Nemačke kući za Božić i deli poklone. Ponovno na okupu, porodica pristupa tradicionalnom hrvatskom božićnom ručku.

Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobilnog telefona, to ipak nisu 1980-te, čini se da nije ni Božić…, a kako stoji u najavi,ovaj film je “uznemirujući debi u stilu Hanekea, koji vešto balansira između farse i trilera, dok se genijalno poigrava narativnom strukturom”.

U glumačkoj ekipi „Strica“ su i Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari